EduMap

Etică și responsabilitate în educație și cercetare (CNFIS-FDI-2019-0636)

Universitate / 2019 - 2020

Etică și responsabilitate în educație și cercetare (CNFIS-FDI-2019-0636)
Universitatea din București a deschis, în perioada 27-28 noiembrie 2019, seria dezbaterilor „Integritate și Responsabilitate”, în cadrul proiectului "Etică și responsabilitate în educație și cercetare" - CNFIS-FDI-2019-0636.

La începutul lunii decembrie avut loc și prima ediție a Workshop-ului internațional de integritate și responsabilitate academică.

La evenimentul organizat de Universitatea din București au fost prezenți reprezentanți de la patru dintre universitățile membre ale alianței CIVIS, Aix-Marseille Université, Universidad Autónoma de Madrid, Université Libre de Bruxelles și Universitatea din București, care s-au reunit pentru a identifica soluții comune la provocările contemporane ale eticii în cercetarea academică, precum și modalitățile în care acestea pot fi abordate prin instrumentele de care dispun universitățile.

Workshop-ul a examinat cadrele instituționale care asigură respectarea regulilor privind a integritatea și responsabilitatea academică în toate cele patru universități participante.

Acest workshop a constituit o prima întâlnire a studenților care fac parte din alianța CIVIS. Obiectivul principal al întâlnirii a fost să stabilească o agendă comună a participanților cu privire la cele mai bune modalități de a extinde colaborarea dintre ei, la nivelul rețelei CIVIS, în domeniul integrității și responsabilității academice.

Principalele subiecte ale workshop-ului au vizat rolul comitetelor de etică în universități și modul în care activitatea acestora ar putea fi optimizată, precum și dezbaterea cu privire la relevanța subiectului în atingerea obiectivelor comune.

Problematica integrității academice reprezintă un punct central în preocupările Consorțiului CIVIS. În acest sens, scopul workshop-ului a fost acela de a sublinia faptul că atât studenții, cât și personalul didactic și auxiliar din universitățile membre sunt cetățeni ai CIVIS și că responsabilitatea civică înseamnă depășirea unei preocupări personale pentru comportamentul etic.

Astfel, un consens cu privire la importanța integrității academice este cerința minimă pentru realizarea obiectivelor împărtășite în mod colectiv. Integritatea academică poate avea, în multe cazuri, un efect de răspândire la nivel social mai larg. Iar acest rol asumat de universitățile CIVIS reprezintă o modalitate de a reconfirma poziția pe care acestea trebuie să o asume în societate, și anume aceea de catalizator pentru transformarea socială și implicarea civică.

În cadrul dezbaterilor au fost prezentate rezultatele sondajului întreprins în Universitatea din București privind poziționarea față de frauda intelectuală a studenților. Totodată, au fost supuse discuției, împreună cu participanții, tematici precum etica relațiilor interumane în mediul academic și responsabilitatea în cadru instituțional.

Luările de poziție din cadrul dezbaterii urmează să fie utilizate pentru a configura în continuare politicile instituționale ale Universității din București în privința integrității și responsabilității academice.


Instituție/Parteneri: Universitatea din București
Stadiu proiect: proiect finalizat
Buget anual: 50.000 - 100.000 euro
Public țintă: Profesori, Studenți
Țări: Spania, România, Belgia, Franta