EduMap

Fiecare copil în grădiniță și alte programe pentru preșcolari

Preșcolar / 2015 - 2019

Fiecare copil în grădiniță și alte programe pentru preșcolari
Agenția pentru Educație Timpurie: Misiunea OvidiuRo: fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de CALITATE și să devină, astfel, un membru activ al societății românești.

Eficacitatea programului pilot Fiecare Copil în Grădiniţă a determinat Parlamentul României să transforme mecanismul central al acestuia în program național, în vigoare începând cu februarie 2016. Astfel, toate familiile care trăiesc sub limita sărăciei pot primi tichete sociale pentru grădiniță (în valoare de 50 lei/ lună) dacă își aduc zilnic copiii la grădiniță.

Cu acest prim pas, OvidiuRo își asumă rolul de Agenție pentru Educație Timpurie, mobilizând resurse publice și private pentru a asigura educație preșcolară de calitate pentru cei mai săraci copii din România.

Fiecare copil merită o poveste este un program pilot de stimulare a lecturii în grădinițe și acasă și de dezvoltare a vocabularului, ce se adresează cu precădere copiilor din zone rurale defavorizate și profesorilor lor, la nivel național. Până la finalul anului 2019, programul va ajunge în fiecare dintre județele țării.

Fiecare copil merită o poveste aduce un set de intervenții care se adresează în special zonelor sărace din fiecare județ: traininguri pentru profesorii de învățământ preșcolar; Prima Carte pentru copiii care nu au acasă nici măcar o carte; materiale educaționale de calitate pentru profesori și centre de bibliotecă pentru cele mai defavorizate grădinițe rurale; dezvoltarea Rețelei Naționale a Profesorilor pentru Literație Timpurie.

În 2018, programul a ajuns în 12 județe, cu un total aproximativ de 20.000 de preșcolari care au primit o carte pentru acasă și peste 100 de grădinițe care au primit un centru de lectură – GrădiBiblioteca.

Granturile Hai la grădiniță!

fac loc în grădiniță copiilor defavorizați

Contextul: În 2016, ca parte a eforturilor de facilitare a implementării Legii Fiecare Copil în Grădiniță, echipa OvidiuRo a avut întâlniri cu echipe locale din 99 cele mai defavorizate comunități din 15 județe. De departe, cel mai frecvent invocat motiv pentru care autoritățile nu înscriu toți copiii de 3-5 ani la grădiniță este „lipsa spațiului”.

Este ceva obișnuit ca atunci când grădinița se ocupă la capacitatea prestabilită, înscrierile să se oprească, pur și simplu. În absența unor liste de așteptare sau a vreunei proceduri oficiale de comunicare a faptului că există mai mulți copii de grădiniță decât cel din planul de învățământ, copiii din medii vulnerabile sunt ignorați ani de-a rândul. Așadar, dacă părinții nu solicită în mod explicit acest lucru, doar o mică parte din copiii dintr-o comunitate rurală săracă au acces la grădiniță – iar acest lucru se repetă, an de an. Crearea unei noi grupe, care să permită accesul tuturor copiilor la grădiniță, poate fi într-adevăr un efort ce necesită timp și implicare, însă nu presupune, în cea mai mare parte dintre cazuri, construirea efectivă a unei noi săli de grupă.

Creșterea numărului de copii în comunitățile defavorizate și interesul în creștere al părinților săraci pentru grădiniță pun în continuare presiune pe echipele locale pentru mărirea capacității grădinițelor. OvidiuRo își propune să sprijine cât mai multe comunități în găsirea de soluții, astfel încât fiecare copil din România să poată beneficia de educație preșcolară de calitate.

Caravanele de citit au fost organizate pentru prima dată de OvidiuRo (OvR) în vara anului 2016 și au avut de la început susținerea Fundației Carrefour. Până în vara anului 2018, peste 26.400 de copii din 38 de județe au participat la sesiunile de citit interactiv ce s-au dovedit atât de îndrăgite de copii, de profesori și de părinți, încât OvidiuRo le-a inclus în toate celelalte proiecte ale sale.

Prin Caravanele de citit, OvidiuRo și-a propus:

1. Să crească nivelul de conștientizare a importanței cititului pentru copii, și

2. Să arate importanța unei nutriții sănătoase pentru copii și părinți.

Cum funcționează: Copiii de vârstă preșcolară – indiferent dacă sunt înscriși sau nu la grădiniță – sunt invitați alături de părinții lor să participe la sesiuni de citit interactiv la grădinița din localitate. La finalul acestor sesiuni, fiecare copil primește propria carte („Să mâncăm multe culori” / „Omida mâncăcioasă”) personalizată cu numele lui de către profesor – pe care o poate lua apoi acasă. Tema sesiunilor de citit finanțate de Carrefour România și Fundația Carrefour este alimentația sănătoasă, iar cititorii pornesc fiecare activitate de la cărți inițial publicate în limba engleză și adaptate de OvidiuRo pentru copiii din România (în paginile cărora sunt incluse Regulile de citit sau Cartea aceasta este pentru…).

„Povești sub lupă” este un alt program al OvidiuRo.

Sursa și detali: Ovid.ro



Instituție/Parteneri: Asociația OvidiuRo, inspectoratele școlare județene
Stadiu proiect: proiect în derulare
Buget anual: între 300.000 - 1 milion euro
Public țintă: Profesori, Autorități educaționale, Publicul general, Copiii din preșcolar
Județe: București, Bacău