EduMap

Fondul Științescu

Ciclul primar, Ciclul gimnazial, Liceu / 2015 - 2023

Fondul Științescu este o mișcare națională de reenergizare a educației STEM care-i încurajează pe cei pasionați să le arate copiilor – prin experiment, activități practice și joc – acea latură a disciplinelor științifice care cu greu poate fi descrisă în manuale.

Dezvoltat de către Federația Fundațiile Comunitare din România cu sprijinul Romanian-American Foundation (RAF), Fondul Științescu este implementat prin fundațiile comunitare locale în 13 orașe din România. Științescu, a cărui menire e să-i ajute pe copii să descopere sensul ultim al științelor, le oferă mentorilor – profesori, elevi, studenți, profesioniști din toate domeniile – finanțări, resurse, îndrumare, sprijin.

Obiectivele strategice ale fondului sunt:

să ofere profesorilor resurse pentru a crea proiecte care să facă științele mai atractive și interesante pentru elevi

să încurajeze filantropia individuală și să aducă la un loc, în jurul unui subiect important precum educația, o comunitate locală de suporteri și oameni de acțiune.

Științescu susține aplicații practice și experimente inedite care ilustrează conceptele teoretice din știință; activități care familiarizează copiii cu tehnologii de ultimă generație;

activități de tip do it yourself în domenii precum: electronica, robotica, printarea 3D, folosirea tehnologiei în meșteșuguri și arte ; evenimente care promovează educația pentru științe și tehnologie (târguri de știință și/sau tehnologie, expoziții, tabere, competiții); proiecte care îmbină materiale didactice și metode educaționale inovatoare cu proiecte de cercetare ale elevilor în domenii STEAM și vizite în institute, muzee, laboratoare de cercetare; spații educaționale de tip hub, makerspace, club.

Prin proiectele Științescu, copiii și elevii se aventurează într-o călătorie a cunoașterii în care pașii le sunt ghidați de #mentoriiȘtiințescu pentru a-și descoperi potențialul într-un spațiu al învățării care invită la încredere, explorare, creativitate, curaj și imaginație: profesori, bibliotecari, educatori, programatori, matematicieni, fizicieni, ingineri, biologi, chimiști, muzeografi, restauratori, artiști vizuali, muzicieni, arhitecți, designeri, etnologi etc.

Fondul Științescu este un program dezvoltat de fundațiile comunitare din Sibiu, București, Iași, Cluj, Brașov, Mureș, Galați, Odorheiu Secuiesc, Bacău, Oradea, Țara Făgărașului, Prahova, Timișoara în parteneriat cu RAF și FFCR.


https://www.youtube.com/watch?v=lu-w_AO9GJ4

Instituție/Parteneri: Federația Fundațiile Comunitare din România
Stadiu proiect: proiect în derulare
Buget anual: 10.000 - 50.000 euro
Public țintă: Elevi, Profesori, Publicul general, Copiii din preșcolar, Copiii din ciclul primar, Copiii din gimnazial, Copiii de la liceu, Cadre didactice din preșcolar
Județe: Sibiu, București, Iași, Cluj, Brașov, Mureș, Galați, Harghita, Bacău, Bihor, Prahova, Timiș