EduMap

IOANA îi pregătește pe copii pentru o lume a roboților

Ciclul primar, Ciclul gimnazial / 2019 - 2019

IOANA îi pregătește pe copii pentru o lume a roboților
Profa cu inteligență artificială se adaptează oricărui elev. Este perfectă pentru cerințele noi ale educației, într-o lume digitalizată. Dar profa are nevoie de bani. Ca s-ajungă în fiecare oraș. În fiecare sat. În fiecare școală. La fiecare elev. Simultan. Și repede.

Lumea viitorului este deja aici. Acum. Poate n-o vedeți. Poate n-o vedem. Dar este. De aceea a apărut și NextLab.tech, în urmă cu un an. Trei profesori de la Cibernetică, Răzvan Bologa, Claudiu Vințe și Andrei Toma, inițiatorii acestei mici companii, au înțeles că nu este timp de pierdut. De fapt... care timp? Într-o lume în care Inteligența Artificială a început deja să înlocuiască munca repetitivă, într-o lume în care vechile meserii se metamorfozează în altele noi, să nu știi IT pare o carență serioasă în educație.

Și nu, asta nu înseamnă doar să poți folosi programele inventate de alții și care acum sunt răspândite prin tot cloud-ul. Pentru acele aplicații, orice copil care ajunge să butoneze un telefon inteligent are deja o înclinație naturală.

Este însă nevoie de ceva mai mult: să ai abilitățile și competențele cerute în noua lume. Să știi cu adevărat IT. Să mănânci IT pe pâine. Ca să poți apoi să ai o pâine, din IT. Indiferent dacă vrei să fii avocat, doctor, economist, arhitect sau... șofer. De aceea, și în România, în programa școlară gimnazială au fost introduse deja de un an informatica și robotica. Dar cine să le predea?În Nextlab.tech, o companie de tip start-up, pe lângă cei trei asociați care au înființat-o (toți profesori la ASE speciallizați în IT), azi se mai adaugă și nouă angajați.

„Am pornit proiectul pe banii noștri și i-am demonstrat viabilitatea. Soluția funcționează acum la ciclul primar și la clasa a cincea și urmează să ne extindem la celelalte clase gimnaziale. Insă pentru dezvoltare, avem acum nevoie de finanțare”, spune Răzvan Bologa.

O versiune completă a soluției implică traiectorii și funcțiuni de învățare pentru absolut toate clasele. Înseamnă construirea unor makerspace-uri în alte localități, înseamnă organizarea de evenimente.

Nextlab.tech a aplicat deja la mai multe linii de finanțare la nivel european, care ar putea să rezolve atât dezvoltarea soluției, pe viitor, cât și promovarea acesteia.

Finanțări locale necesare unui proiect național

O astfel de experiență, o astfel de inițiativă e de dorit să fie multiplicată. Să se răspândească roboțeii în mai toate școlile, să răsară makerspace-uri și în orașelele mai mici, iar copiii din zonele cu posibilități reduse să poată participa și ei la sesiuni de formare în noile tehnologii și – de ce nu? – să participe și la concursurile naționale de robotică.

„Toate acestea le facem deja, dar la o scară foarte redusă”, spune Claudiu Vințe. „Asemenea activități sunt deocamdată finanțate prin eforturile diverșilor părinți care se implică. Dar dacă am avea o sursă de finanțare externă, proiectul ar căpăta amploare.”

Până atunci, și micro finanțările sunt de folos. La Sibiu și la Pitești este în derulare crearea a două replici ale centrului educațional înființat în capitală. Pentru cele două makerspace-uri a fost obținută o finanțare foarte generoasă, de câte 45.000 de euro, prin programul Startup Plus.

Beneficii/concluzii: Efectul bulgărului de zăpadă

Creatori ai profei digitale IOANA și ai primului makerspace educațional din România, organizatori ai unui concurs național de robotică, înscris în lista de evenimente a Ministerului Educației, Nextlab.tech oferă soluții care să-i pregătească pe copii nu doar pentru examenele școlare, dar și pentru viață. Pentru viitor.

Iar interesul pentru astfel de soluții e în creștere. „Noi am încurajat școlile să-și creeze cercuri de informatică, robotică, educație financiară, sau alte tehnologii noi și i-am încurajat și pe alții pornească centre de educație, replici ale centrului pe care noi îl avem în București. Iar acum, avem cam 200 de astfel de solicitări, pentru înființarea de makerspace-uri”, precizează Răzvan Bologa. Pe cei care au dorit să creeze astfel de centre, cei de la Nextlab.tech i-au sprijinit cu tot ce puteau și știau – de la planul de afaceri, până la alegerea unei companii de consultanță pentru obținerea unor finanțări. „Nu există încă în țara noastră o altă inițiativă cu impact similar pe digitalizarea lecțiilor în școli. Și se țin, practic, și în școli modeste, nu doar de top. Și nici nu au nevoie de cine știe ce echipamente scumpe... Și asta ne face oarecum unici”, mai spune Răzvan Bologa. „Tot ce facem noi este să le oferim generațiilor următoare cele necesare ca să aibă succes pe piața muncii. Acesta este motivul pentru care existăm.” Până acum, a atins 3.000 de utilizatori pe zona de robotică, educație financiară și educație STEM (Science, Technology, Engineering and Maths), în 200 de locații din România și Republica Moldova.



Instituție/Parteneri: trei profesori Cobernetică, ASE - Răzvan Bologa, Claudiu Vințe și Andrei Toma
Stadiu proiect: idee / proiect de finanțat
Buget anual: sub 10.000 euro
Public țintă: Elevi, Profesori, Autorități educaționale, Publicul general
Județ: București