Proiecte de succes

Ionuț Sibian: „Fără să investim în educație, nu vom avea cetățeni responsabili”

Ionuț Sibian: „Fără să investim în educație, nu vom avea cetățeni responsabili”
Învățământ? Educație? Gândul se agață inevitabil de școală. Dar învățăm și ne educăm toată viața. Iar revirimentul învățământului românesc este legat nu doar de proiectele ce se desfășoară doar în sistem. Nu doar în școli, ci și în afara lor, în ceea ce se poate numi educația informală sau non-formală.

De-a lungul anilor, mai toate finanțările derulate prin FDSC - Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile –, indiferent de destinația lor, au avut în mod constant și o componentă educațională importantă. Chiar dacă uneori mai curând implicită, decât explicită. La fel este și acum. Și va fi în continuare.

Pare să fie vorba numai despre bani. Totul. Despre ce altceva să fie vorba atunci când vorbești despre o Fundație care de peste 25 ani administrează finanțări de milioane, venite din toate colțurile lumii? Doar pare să fie așa. De fapt, e vorba numai despre oameni. Oameni care dau banii, cei care-i gestionează, dar mai ales oameni care îi primesc. Și, mai mult ca orice, oameni care cresc. Oamenii care formează ceea ce se numește Societatea Civilă.

În discuția purtată cu Ionuț Sibian, director executiv al FDSC și Vlad Dumitrescu, manager de proiect la aceeași fundație – această axiomă respiră la fiecare frază.

Reporter: Cum a început totul?

Ionuț Sibian: FDSC-ul există din 1994. Pentru perioada aceea, a avut un volum mare de activitate, fiind una dintre cele două principale surse de finanțare pentru sectorul non-guvernamental. Organizația a crescut foarte repede, de la 3 angajați la 20. Colegii de-atunci și-au dat seama că nu știau cum să ajungem efectiv la ONG-uri și au început cercetările. A rezultat  Catalogul Societății Civile, care era un fel de Pagini Aurii, cu adresele organizațiilor…

Rep.: Erau multe solicitări de finanțări pe atunci?

Ionuț Sibian: La început, nu prea. ONG-urile din acea vreme nu erau capabile să-și scrie singure proiectele. Și-atunci am înființat Centrul de Resurse, cu traininguri pentru ei – pachetul clasic pe atunci: scrierea propunerilor de finanțare, managementul proiectelor, managementul voluntarilor, consilii de administrație, relații cu presa. Aveam cel puțin un curs pe săptămână. Asta se întâmpla deja în 1996. 

Rep.: Deci FDSC a fost de la început nu doar un administrator de fonduri, nu doar un  finanțator?

Ionuț Sibian: Exact. Mai mult, la acea dată a fost înființat și departamentul de cercetare, pentru că  era nevoie să cunoaștem impactul diferitelor proiecte. Și așa au apărut primele cercetări pe sectorul ONG. Apoi, ne-am dat seama că ONG-urile funcționau pe legislația din anii 1920 și ca urmare ne-am format și o echipă și un departament în zona de juridic.

„Da, crește aportul nostru pe zona de educație

Rep.: Cât de mari erau primele finanțări acordate?

Ionuț Sibian:  Dacă îmi amintesc bine, valoarea totală a primului program de finanțare a fost în jur de 4 milioane de euro, ca echivalent al banilor de-atunci. Pentru vremea aceea, era o sumă foarte mare, având în vedere că nu erau nici foarte multe organizații care să solicite banii, iar noi eram la început de drum. Apoi, sumele au crescut și mai mult. Îmi amintesc că programul PHARE din anul 2000 ajunsese la 10 milioane, deci de 2,5 ori mai mult. Erau sume anuale, pentru zona democrație, drepturile omului, bună guvernare, creșterea capacității sectorului, media și foarte mult social.

Rep.: Finanțările derulate sau administrate de FDSC se adresează numai ONG-urilor?

Ionuț Sibian:  Noi, în general, pentru că asta este misiunea noastră, ne adresăm în principal organizațiilor non-guvernamentale. Însă ele pot veni în parteneriate – unde aplicantul trebuie să fie un ONG – cu administrații publice locale, școli, universități și alte entități...

Rep.: Orientativ…  care e ponderea proiectelor pe educație în activitatea FDSC?

Ionuț Sibian:  Greu de spus; și colegul meu Vlad vă va lămuri de ce. Dar ce este sigur, e că această pondere crește. Dacă ne uităm inclusiv pe cercetările noastre, proiectele pe zona de educație pe care le primim la fiecare ciclu de finanțare sunt mai numeroase și  unele dintre cele mai bune, mai inovatoare. Deci da, crește aportul nostru pe zona de educație. Pentru că, până la urmă, educația este „fabrica” de cetățeni și, fără să investim în educație, nu vom avea cetățeni responsabili.

N-a fost nevoie să considerăm educația ca fiind o prioritate. Asta se întâmplă de la sine

Vlad Dumitrescu: Din perspectiva FDSC, învățământul ca sistem a fost inclus doar tangențial. Noi nu acționăm asupra sistemului, ci asupra oamenilor care ar putea să facă sistemul să funcționeze mai bine. Așa că din acest punct de vedere, da, oferim finanțări și avem instrumente de sprijin pentru organizații puternic implicate în educație, chiar dacă acestea nu au neapărat ca activitate învățământul formal. Există chiar proiecte în care această componentă a educației non-formale se duce până la 70% din volumul total al proiectului. Dar, oricum, în toate finanțările sunt acoperite și activități educaționale de cel puțin 20%. Asta așa, ca o cifră orientativă...

Rep.: Care au fost primele proiecte având componente pe educație?

Vlad Dumitrescu: În fondurile PHARE am avut niște proiecte care dădeau granturi către școli, pentru dezvoltarea de abilități. Erau sume mici, pentru dezvoltarea de proiecte care să-i ajute pe profesori să aplice mai bine metode alternative, mai congruente cu nevoile copiilor. Iar pe copii îi ajutau să se dezvolte pe diferite competențe. De acolo a plecat apoi și bugetul nostru pentru dezvoltarea de abilități de viață, concept educațional pe care l-am prelucrat și am început să-l implementăm începând cu 2006-2007.

În plus, avem și un proiect similar pentru profesori și am avut câteva serii de proiecte în care am făcut training cu acești profesori pentru ca ei să înțeleagă conceptul și să îl aplice la clasă. Acest proiect de dezvoltare a abilităților de viață la copii și tineri, început în urmă cu 11-12 ani, continuă și acum.

Apoi, tot prin fondurile PHARE au fost înființate primele Birouri Comunitare pentru Cetățeni, la nivel național. Este vorba despre un instrument pentru cetățean, ca să înțeleagă mai bine cum să interacționeze cu autoritățile locale și să-l educe, să-l învețe, de exemplu, cum să facă o petiție, cum să se ducă la primărie să solicite ceva... Ce și cum să facă în raport cu sistemul public.

Iar pe de altă parte, în perioada respectivă a fost finanțată și ProDemocrația, care exact asta face: educație civică.

Rep.: Cât de importantă este educația din perspectiva FDSC?

Vlad Dumitrescu: Istoric vorbind, nici măcar n-a fost nevoie să punem noi educația ca fiind o prioritate. Pentru că asta se întâmplă de la sine. În proiectele lor, organizațiile pe care le finanțăm au în vedere și zona de educație. De fapt, inclusiv în activitatea lor de zi cu zi, foarte multe ONG-uri fac educație pe diverse zone care nu sunt acoperite de învățământul formal. De la educație civică, la cea antreprenorială. Educație non-formală și dezvoltare... Asta am finanțat și noi de la bun început, cu accentul pe partea de educație civică, pentru democrație, pentru drepturile omului...

 

„Este cel mai mare program de până acum pentru societatea civilă din România.”

Rep.: Ce programe sunt în derulare?

Ionuț Sibian: Tocmai am lansat Active Citizen Fund (sau fondurile norvegiene, cum sunt cunoscute). Este deja pe site, însă call-urile (solicitările de propuneri pe liniile de finanțare) se vor lansa din această toamnă. Este un program de 46 de milioane euro care va finanța aproximativ 1.000 de organizații. Focusul este pe democrație, drepturile omului, justiție socială, dezvoltarea de rețele, participarea la zona de politici publice, deci cam toată aria de interes a organizațiilor neguvernamentale. Acesta este cel mai mare program de până acum pentru societatea civilă din România.

Vlad Dumitrescu: Aceste fonduri administrate direct de noi, fără a fi implicat statul ca intermediar, sunt dedicate doar ONG-urilor. Pentru educație, anume, nu vor fi linii de finanțare. Dar în această zonă a democrației există întotdeauna și educația, ca metodă de intervenție. Traininguri, lucrul cu profesorii pentru aplicarea educației civice în școli, etc. E un instrument practic.

Rep.: Și alte programe?

Ionuț Sibian: În ultimul timp lucrăm destul de mult cu companiile. Avem programul Stare de Bine care este deja la al cincilea call, având Kaufland ca finanțator și prin care sunt sprijinite proiecte din zona de viață independentă, servicii sociale,  proiecte culturale… Este un program foarte generos, în cadrul căruia încercăm să organizăm trei call-uri anuale și să selectăm 20 de organizații care să primească finanțare. Practic vorbind și aici sunt multe proiecte legate cumva și de educație.

În plus, de vreo 10 ani, avem Fondul de Inovare Civică, cu sprijinul unor companii precum Petrom, Reiffeissen, Enel, Ursus. Prin acest fond, care are un aport însemnat, finanțăm organizații noi, inovative, care sunt la primele lor proiecte, cu sume de până în 15.000 de dolari pe an.

„Cea mai mare satisfacție este să vedem că sectorul (ONG) prosperă”

Rep.: Care este impactul finanțărilor derulate de FDSC?

Vlad Dumitrescu: Dacă ne referim strict la educație, credința mea este că România nu putea ajunge până unde a ajuns acum, fără proiectele educaționale din ONG-uri. Dacă nu ar fi fost acest influx dinafară, de oameni care văd lucrurile diferit, oameni care să aplice metode de educație nonformală, învățământul ar fi rămas doar în școală, formal. Și nu s-ar fi întâmplat nimic de fapt. Nu s-ar fi întâmplat nimic pentru educația civică, pentru democrație... Și am fi fost în altă parte noi, ca țară.

Ionuț Sibian: Cea mai mare satisfacție este să vedem că sectorul (ONG) prosperă. Pentru noi este important să vedem că organizațiile care primesc granturi de la noi prosperă, se dezvoltă și că fac lucruri importante pentru România. Că FDSC este un actor important, că menține România pe o linie pro-europeană și democratică. Că avem influență și în actul de educație și că, în plus, sectorul neguvernamental rămâne o zona atractivă pentru tineri... În loc să plece din România.

Cred că în acești 25 ani care au fost haotici, dacă încerc să compar cu ce s-a întâmplat în țări precum Polonia sau Ungaria, organizațiile societății civile din România și-au făcut treaba.

*) Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în 1994, în cadrul unei inițiative a Comisiei Europene. FDSC este o „organizație pentru organizații”, care consideră că dezvoltarea sectorului neguvernamental reprezintă în sine un indicator pentru starea comunității în care trăiesc cetățenii.

Începând din 1994, FDSC a acumulat o experiență semnificativă în acest domeniu, prin administrarea a peste 20 de scheme de granturi prin care au fost finanțate peste 1700 de proiecte realizate de organizații neguvernamentale și/sau instituții publice.

Suma totală a finanțărilor oferite prin programele administrate de FDSC depășește 50 milioane de Euro, rata de  absorbție a fondurilor variind între 94 si 99%. Uniunea Europeană (programele PHARE adresate societății civile), Banca Mondială, Charity Know How, USAID, Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (Fondul ONG 2004 – 2009) sunt câțiva dintre donatorii pentru care FDSC a realizat managementul programelor de finanțare derulate în România.

Ceea ce diferențiază FDSC este faptul că serviciile și programele sale de finanțare, informare, consultanță, instruire, advocacy și constituire de platforme de reprezentare se completează reciproc și își adaugă valoare unul altuia, servind dezvoltării societății civile.



Instituție/Parteneri: Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Stadiu proiect: proiect în derulare
Public țintă: Autorități educaționale, Publicul general