EduMap

Play@Piscu

Ciclul gimnazial, Liceu / 2019 - 2020

Play@Piscu
Proiect de educatie prin mestesug in care este implicata toata comunitatea de mesteri din satul Piscu

Proiectul Play @ Piscu, se adreseaza comunitatii din satul Piscu si are ca scop motivarea mestesugarilor din comunitate de a da mai departe povestea mestesugurilor lor.

Astfel, intr-o veche comunitate de olari din satul Piscu, mai exista trei olari activi. Intre femei, sunt femei care cos, brodeaza, croseteaza, croiesc, avem in comunitate oameni care se ocupa de prelucrarea plantelor medicinale, le transforma in uleiuri esentiale, sapunuri bio sau pur si simplu stiu rostul lor.

Unul din cei mai buni bijutieri din tara, face parte din comunitatea Piscu. Mai sunt aici doi pictori iconografi, o actrita care a refacut trupa de teatru a satului si multi oameni cu un potential fantastic. Scopul acestui proiect este de a incuraja copiii si tinerii sa duca povestea satului mai departe. Implicarea tinerilor de a prelua mestesugurile de la cei batrani, de a se implica civic si de a face din satul Piscu un sat sustenabil.

Un alt scop ar fi de a aduce comunitatea sa lucreze impreuna. De a reda increderea in oameni si de a implica comunitatea in viata activa a satului.

Cum facem asta?

• Toti mesterii satului devin profesori la Scoala de Joaca – (Proiectul Asociatiei de dezv pers Grigore Popa). Se ccreaza pepiniere de copii sau tineri care vor invata o meserie (olarit, cusut, croitorie, fierarie, bijuterie) apoi, din grupul de copii participant, la finalul proiectului, se vor crea grupuri de lucru cu cei mai avansati sau cei care au deprins mestesugul si se pot descurca singuri. Cu aceste grupuri de lucru, mesterii vor participa la targuri, evenimente unde vor crea obiecte si vor vinde ceea ce au lucrat.

In comunitate, se vor crea evenimente la care sa participle oameni din afara comunitatii.

• Organizarea de sesiuni informale la care, membrii comunitatii sa se intalneasca cu influenceri care au reusit in domeniu. (cultivarea increderii)

(Oricare dintre mesterii din comunitate poate deveni influencer)

• Organizarea de actiuni civice in care comunitatea sa fie direct implicata si premiata. (concursuri de genul Cine are cea mai curata bucata de strada primeste un premiu din partea Consiliului Local)

• Implicarea tinerilor in actiunile primariei:

• “Fii tu schimbarea pe care o vrei in lume”

• Lectii de lidership

• Cursuri de dezvoltare personala si civism pentru copiii din gimnaziu (clasele 5-8) – Scoala de joaca

• Actiuni de Joaca civica cu cei de gradinita – Scoala de Joaca

• Sezatori cu batranii satului

C.L – MEŞTERI – ŞCOALĂ – GRUP LUCRU – EVENIMENTE – C.L

PEPINIERA HUB PROFITInstituție/Parteneri: Asociatia de Dezvoltare personala Grigore Popa/ Primaria Ciolpani
Stadiu proiect: idee / proiect de finanțat
Buget anual: 10.000 - 50.000 euro
Public țintă: Elevi, Profesori, Copiii din gimnazial
Județ: Ilfov