EduMap

Predau viitor

Ciclul gimnazial, Liceu / 2016 - 2021

Predau viitor
În acceleratorul Predau Viitor, profesori de gimnaziu și liceu găsesc o platformă comună de dialog, instruire și construcție de activități pentru elevi alături de lideri și companii IT.

Fiecare elev din România să beneficieze de o educație informatică bazată pe proiecte și creație de produse, aplicată, relevantă și transdisciplinară, facilitată de profesori de informatică pregătiți pedagogic să faciliteze elevilor experiențe de învățare autonome și conectați la ecosistemul IT din România și din lume.

"Predau viitor” s-a bazat pe încrederea reciprocă în capacitățile, expertiza și viziunea organizației care a propus proiectul, respectiv ale finanțatorului.

Elena Coman (Techsoup) și Suzana Dobre (RAF) au știut că planul lor este ambițios încă de când au început să lucreze împreună pentru a schimba percepția asupra orelor de informatică. Pentru că Techsoup lucra deja cu elevi de liceu pe niște programe de computer science interesante, reprezentanta RAF s-a gândit că dacă ar dezvolta împreună un program care să se adreseze profesorilor, impactul intervenției ar crește, pentru că s-ar mări numărul elevilor beneficiari.

Cu un “merită să încercăm” din partea Elenei și dorința amândurora de a transforma segmentul educațional pe partea de informatică, proiectul "Predau Viitor" i-a avut în centru pe profesori, care aveau, de fapt, capacitatea de a influența felul în care copiii percepeau informatica și modul în care o învățau la clasă.

Era însă nevoie și de o schimbare în modul de a preda materia, Soluția găsită a fost de project based learning, o variantă mai interactivă de a prezenta informatica copiilor. Ce este project based learning? “Obiectivele de învățare sunt subsumate, secundare, într-un proces care e mai mare decât copilul și care îl învață pe copil cum să rezolve o problemă. În loc să te duci la școală să înveți Python, te duci la școală ca să înveți să faci o aplicație care să ajute organizațiile din orașul tău să strângă fonduri mai repede și, în același timp, tu înveți Python. E un mod de învățare incredibil de eficient și este foarte bine adaptat acestei generații care cere mai mult sens de la învățare.”, explică Elena.

Obiectivele programului

Învățare relevantă și aplicată prin proiecte

Inovația nu este despre scrierea codului perfect, este despre crearea de produse IT care sunt utilizate și sunt utile. Ca să faci asta trebuie să știi să lucrezi în echipă, să identifici o problemă, să poți integra mai multe domenii în proiectul tău, să ai empatie și creativitate. Programul îi sprijină pe profesori să crească aceste abilități în rândul elevilor prin proiectele IT integrate în predarea de zi cu zi sau extra-curriculare, astfel încât să formezi creatorii de tehnologie de mâine sau chiar de azi.

Transdisciplinaritate

De la medicină și agricultură la telecomunicații sau mașini inteligente, prezentul și viitorul sunt tehnologie.

Tehnologia de mâine este ambițioasă și multidisciplinară. Programul susține inovația la clasă, pentru a-i face pe copii curioși.

Industria de IT din România crește în fiecare zi, iar profesorii sunt esențiali în conversația despre cum dezvoltăm o industrie IT bazată dezvoltarea de produse. Programul creează mediul în care participanții pot discuta cu lideri cheie din IT despre viitorul tehnologiei, dar și să discuți și să înveți de la cei mai buni ingineri ai lor.

Comunitate de sprijin

O comunitate de egali, care învață unii de la alții și se ajută să își depășească limitările, indiferent de școlile unde predăm.

Participanții vor crește împreună această comunitate în școala și localitatea voastră și o pot duce mai departe către noi colegi care vor să învețe de la ei.

Sursa și detalii: predauviitor.ro rafonline.org, citate culese și editate de Laura Ionescu, RAFonline,

https://www.rafonline.org/povesti/predau-viitor/



Instituție/Parteneri: Asociația Tech Soup, cu sprijinul RAF
Stadiu proiect: proiect în derulare
Buget anual: între 300.000 - 1 milion euro
Public țintă: Profesori
Județ: București