EduMap

Programul european „Ora de net”: atenție la știrile false

Ciclul gimnazial, Liceu / 2020 - 2020

Programul european „Ora de net”: atenție la știrile false
Aproape jumătate dintre copii și adolescenți (49%) verifică rar, uneori, sau deloc valoarea de adevăr a informațiilor citite pe internet sau văzute la televizor, arată o analiză realizată de Organizația Salvați Copiii, în contextul pandemiei COVID-19.

Programul european Ora de Net

Ora de Net este un program european, derulat de Organizația Salvați Copii, unic în România, ce promovează utilizarea Internetului de către copii și adolescenți într-un mod creativ, util şi sigur.

Pentru a ne atinge scopul:

• Organizăm activităţi de formare și dezvoltăm resurse educaţionale adresate părinților, profesorilor şi specialiştilor

• Oferim consiliere - la ctrl_AJUTOR poți să pui orice întrebare legată de internet sau folosirea tehnologiei profilor noştri de net.

• Oferim o linie de raportare - la esc_ABUZ poți să raportezi conţinutul ilegal întâlnit pe paginile web româneşti și să ajuți la construirea unui Internet mai sigur.

• Coordonăm o amplă reţea de voluntari - cadre didactice şi specialişti care lucrează cu copiii – care implementează activităţi educaţionale la nivel naţional

Derulăm proiectul în România încă din 2008 sub numele Sigur.info, iar din 2016 am devenit Ora de Net! În acest timp peste 506.000 de copii și 130.000 de părinţi și profesori au fost implicați direct în activități educaționale, 7.400 de copii au beneficiat de informare și consiliere și mai mult de 9.100 de sesizări au fost făcute prin linia specializată de raportare.

Știrile false pe înțelesul tuturor!

Pandemia globală cauzată de noul coronavirus a dus la o exacerbare a fenomenului știrilor false, cu efecte îngrijorătoare asupra tuturor, însă cu precădere asupra copiilor și tinerilor care riscă să fie supraexpuși la informații ce pot deveni o sursă de stres pentru ei.

Pentru a preveni dezinformarea, Organizația Salvați Copiii, a lansat inițiativa „Știrile false pe înțelesul tuturor” prin care urmărește oferirea de informații corecte și resurse adresate copiilor, precum și părinților sau cadrelor didactice, pentru ca aceștia să își dezvolte abilitățile necesare înțelegerii acestui fenomen și depășirii contextului actual.

Pagina dedicată oferă atât informații grafice, cât și recomandări specifice referitoare la fenomenul știrilor false. Mai mult, pe pagina de Facebook Ora de Net pot fi regăsite dialogurile cu specialiști, ce au avut loc sub forma unor webinarii și i-au avut invitați pe Iulia Ionescu (jurnalist), Ileana Rotaru (cadru didactic universitar), Ariel Constantinof (blogger).



Instituție/Parteneri: Organizația Salvați Copiii
Stadiu proiect: proiect în derulare
Buget anual: 50.000 - 100.000 euro
Public țintă: Elevi, Profesori, Publicul general, Studenți
Județ: București