EduFunds / Finanțatori

RAF, o fundație pentru schimbare; conceptele-cheie ale finanțatorului: fond reinvestit și Venture philanthropy

-

Fundația Româno-Americană (RAF) este moștenitoarea unui program public american care a funcționat în România prin anii ‘90, ca fond de investiții pentru dezvoltarea economiei de piață. Și pentru că a funcționat ca fond de investiții, finanțarea inițială nu a dispărut; din contră, s-a multiplicat.

Când acest program s-a încheiat, jumătate din investiția inițială s-a întors în tezoreria SUA, iar din cealaltă jumătate, împreună cu profiturile realizate până atunci, a fost format un endowment – adică un fond pe care l-a primit Fundația. Acest fond, reinvestit, generează profituri din care sunt finanțate granturile și cheltuielile organizației. Astfel, fundația este concepută să funcționeze perpetuum, pe termen foarte lung. De la mare, la mai mare

RAF este un finanțator aparte. Preferă să lucreze mai curând cu proiecte pe scară largă și de termen lung, pe bază de invitație directă, decât cu open calls – acele oportunități la care poate aplica oricine.

Primul criteriu aplicat de Fundație pentru selectarea unui proiect este eficacitatea. Să existe o soluție viabilă pentru o problemă dată.

A doua condiție este scalabilitatea. Soluția propusă să fie funcțională și la o scară și mai mare. Iar în al treilea rând trebuie să existe un mecanism de autofinațare ulterioară finalizării programului. Să poată astfel trece la acel „mai mare”.

Cine, unde și cum găsește proiectele

RAF acționează mai degrabă ca un fond de investiții, care urmărește să sprijine inițiative în domeniul social cu potențial de a fi replicate și de a crea un impact la scară largă. Programele pe care le finanțează trebuie să se adreseze unei probleme majore și să se întindă pe 10-15 ani, cu rezultate semnificative.

Dar, în România de acum, nu sunt așa de multe organizații care să-și propună de la început să se dedice unui program pe mulți ani. Cum le caută și unde le găsește RAF?

„Parte din jobul meu e să știu cam tot ce se întâmplă în România în zona de educație”, precizează Suzana Dobre. „Să cunosc mai toate organizațiile care sunt suficient de mari ca să-și poată asuma astfel de programe.”

Una din trei

Această fundație își concentrează resursele către inițiative care se încadrează în trei priorități strategice: dezvoltarea economiei rurale; dezvoltare prin tehnologie și inovație; implicare civică.

Și chiar dacă nu are o linie de finanțare pentru educație, în general, proiectele din acest domeniu pot fi finanțate dacă sunt conectate de cele trei priorități ale RAF. „Nu poți să ai economie rurală performantă fără să ai educație, de exemplu”, explică Suzana Dobre. ”Altfel, cum să fie tinerii de acum fermieri mai buni decât părinții lor, peste 10 ani? Doar dacă investiția în profesionalizarea lor se face acum! Educația îți oferă premize mult mai bune pentru viitor, pentru schimbările majore dorite.”

Și pentru cei mici, dar competitivi

Există și câteva linii de finanțare, pentru proiecte mai mici, dar competitive. De exemplu, „Fondul Științescu”. Pentru fundațiile care strâng bani din comunitate pentru proiecte din zona științelor, RAF adaugă o parte egală. Din fondul astfel creat, se finanțează local proiecte ceva mai mici. Deja, „Științescu” acționează în 14 județe ale țării.

Astfel de finanțări sunt de tipul open calls, cu evaluarea proiectelor. „Și e firesc așa, pentru că poți avea șapte programe care vor să facă același lucru; și-atunci trebuie să vezi care este mai bun”, spune Suzana Dobre.

Desigur, și proiectele mici au impactul lor, nu trebuie desconsiderate. Nici măcar nu trebuie să fie considerate a fi mai puțin valoroase decât cele mari. Dar RAF urmărește prioritar să finanțeze proiecte de anvergură.

De unde până unde și cum

După ce finanțarea a fost acordată, rolul Fundației rămâne unul activ și nu doar de controlor final. Sigur, va avea loc cândva, la sfârșit, și verificarea banilor cheltuiți. Ca totul să fie corect, transparent și cu îndeplinirea condițiilor obligatorii.

Dar, până atunci, RAF oferă organizațiilor și un proces de asistență. Organizațiile sunt ajutate să-și construiască un proiect cât mai bun, înainte să fie propus spre finanțare. „Îi sprijinim pe inițiatorii programelor, în faza de pregătire, astfel încât să reușească să facă un proiect care să se ridice la standardele cerute. Ca urmare, este o perioadă de 3 - 6 luni în care lucrăm împreună efectiv, ca să-și definească mai bine viziunea”, mai spune Suzana Dobre.

Există și situații în care e greu de spus, de la început, dacă programul va genera efectele dorite. Oricât de frumos ar suna acestea. Dacă merită investiția. „Împreună cu organizațiile, încercăm să ne dăm seama dacă tot ce se întâmplă la firul ierbii produce sau nu efectele dorite”, subliniează Suzana.

Și-atunci, în situații de acest gen, RAF finanțează așa-numitele planning grants (granturi de testare la scară foarte mică). Astfel, poate vedea dacă într-adevăr după 6 luni sau un an, de exemplu, se întrevede posibilitatea de atingere a obiectivelor.

Din milioane de motive, așteptăm să vedem impactul

În cei nouă ani de activitate în România, această fundație a acordat finanțări într-un total de 23,7 milioane dolari. Dintre acestea, aproape nouă milioane au fost pentru economia rurală, restul împărțindu-se aproape egal între programele legate de tehnologie și inovare și cele de implicare civică.

În 2018 au fost stabilite finanțări de aproape 12 milioane dolari, din care deja s-au acordat 3,5 milioane. O parte din ce în ce mai mare a acestor sume se îndreaptă și spre programele de educație care vin în sprijinul celor trei direcții prioritare.

Dar oare de câți bani este nevoie ca să fie revigorat învățământul românesc? Suzana Dobre apreciază că încă ne aflăm în faza în care căutăm soluții care să funcționeze. Pentru asta, nu ar fi necesare sume enorme, ci, mai degrabă, fonduri flexibile, inteligente. Chiar dacă, în această fază de explorare, se poate întâmpla ca din patru programe doar două să dea rezultate. „Este o fază de testare, în care este nevoie de bani mai puțini. Și de sinceritate, de acceptare a faptului că este în regulă dacă efectele nu sunt mereu pe măsura așteptărilor”.

Iar impactul major dorit va fi probabil obținut după 10-15 ani. Poate că nici unul dintre proiectele deja începute nu vor schimba cu adevărat lumea. Însă toate împreună pot să dea de pe acum speranță.

Rezultate așteptate

Înainte de 2011, Suzana Dobre a lucrat tot în sectorul non-guvernamental. Ce a atras-o aici, la RAF? „... Abordarea, nouă pentru România . Când lucram în ONG-uri am întâlnit doar câțiva finanțatori care să procedeze în acest fel și mi s-a părut ceva interesant și provocator pentru mine”, spune Suzana Dobre.

Și explică: este vorba despre ceea ce acum se numește "venture philanthropy". Implicarea acestei fundații în pregătirea proiectelor și urmărirea proceselor finanțate, până la obținerea rezultatelor pentru care au fost dați banii. Dincolo doar de o finanțare de genul: uite banii, de-acu’ las că văd eu ce-mi raportezi c-ai făcut cu ei. „Suntem foarte aproape de organizații. Le spijinim nu doar financiar, dar și cu întrebări, sfaturi, ghidaj, know-how.”, spune Suzana Dobre.

Povestea din spatele banilor: omul

Suzana Dobre vorbește cu pasiune despre oamenii care pun pasiune în ce fac. Pentru că se simte implicată. Și este implicată. Iar importantă nu e ea. Sunt ceilalți. Profesorii, fermierii, ong-iștii care inițiază proiecte... Proiecte care pe ici pe colo schimbă fața învățământului românesc. Iar când o întrebi dacă-i place ce face, răspunde scurt: da. În spatele celor două litere se așează însă mai mult: propria pasiune.

Alte informații relevante

„Sper ca în anii care vor veni profesorul să își redobândească un statut apreciat – pentru că este vorba despre percepție – dar în același timp să se reinventeze el, ca profesor, astfel încât ceea ce face la clasă să se potrivească cu copii de azi.” - Suzana Dobre, Director de programe pentru inițiativele în educație la Romanian-American Foundation

„Pentru a găsi o soluție pentru problemele sistemice este nevoie de un orizont mai lung. Un ONG nu poate schimba educația din România în doi ani.” - Suzana Dobre, Director de programe pentru inițiativele în educație la Romanian-American Foundation.


Instituție/Parteneri: Romanian-American Foundation
Public țintă: Elevi, Profesori, Autorități educaționale
Regiune finanțată: România