Proiecte de succes

Relansarea Societății de Știinte Matematice din România = prof. Radu Gologan și alți iubitori ai matematicii

Ciclul primar, Ciclul gimnazial, Liceu / 2008

Relansarea Societății de Știinte Matematice din România = prof. Radu Gologan și alți iubitori ai matematicii
Sub presiunea banilor și a mercantilismului postrevoluționar românesc, Gazeta Matematica și Societatea de Științe Matematice din România au fost pe cale să se prăbușească. Au fost relansate acum câțiva ani, grație unui proiect finanțat de Fundația Româno-Americană, în parteneriat cu două facultăți de matematică și două entități private.

 Tot matematică? Da. Dar altfel

La ce-o să-mi folosească în viață teorema lui Pitagora? Și ce-o să fac cu matricele, derivatele sau integralele după ce-o să termin școala? La ce-mi tebuie atâta matematică? Sunt întrebări pe care mulți ni le-am pus. Sub presiunea lor, a lipsei banilor, a lipsei de susținere din parte statului a științelor, a mercantilismului postrevoluționar românesc, Gazeta Matematica (GM) și Societatea de Științe Matematice din România (SSMR) au fost pe cale să se prăbușească.

Au fost relansate acum câțiva ani, grație unui proiect finanțat de Fundația Româno-Americană, în parteneriat cu două facultăți de matematică și două entități private: INTUITEXT și Fundația Dinu Patriciu.

Rezultatul? Un maxim istoric al interesului pentru matematică, atins anul acesta în România
 
Radu Gologan, Președinte al Societății de Științe Matematice din România (SSMR), poate povesti oricât, captivant și convingător, despre istoria și prezentul matematicii românești. Cu voce plină, nealterată de întreruperile oricui și neîntreruptă de scurte sorbituri din ceașca de cafea neagră, fierbinte, dl profesor enunță potențialul Gazetei Matematice și al SSMR. Totul, inclusiv domnul profesor, pare a fi o teoremă ce nu mai trebuie demonstrată.
 
Nașterea, viața și....

Istoricul Societății de Științe Matematice din Romania (S.S.M.R.) pornește în urmă cu 135 de ani, împletindu-se cu cel al Gazetei Matematice. Un grup de ingineri tineri, care lucrau pentru podul de la Cernavodă și erau asistenți la Politehnică, au observat carențele elevilor la matematică, în timp ce corectau lucrările pentru examenul de admitere de la Școala Politehnică. Cei cinci – Ion I. Ionescu, Ion Gh. Zottu, Victor Balaban, Mihail Roco şi Vasile Gr. Cristescu – au decis înfiinţarea unei reviste de matematică, care să se adreseze profesorilor și elevilor.

La 15 septembrie 1895, apare primul număr al Gazetei Matematice, la numai o zi de la inaugurarea podului de la Cernavodă. Gazeta a avut un mare succes de la bun început. Inițial, revista a fost susţinută material de redactorii săi, având un preț care abia acoperea cheltuielile de distribuție. Printre cei considerați în acei ani ca fiind adevărați „stâlpi” ai Gazetei Matematice se număra și Gh. Ţiţeica.

În 1910, editorii gazetei au hotărât să înființeze Societatea Gazeta de Matematică, care avea să devină, ulterior, Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SSMR).

Activitatea Societății și apariția Gazetei au fost neîntrerupte. Nu au încetat nici măcar în timpul primului război mondial când, în retragerea din Moldova, toți profesorii de matematică fuseseră mobilizați să predea cursuri de balistică.

Prof. Radu Gologan precizează: „Anul trecut am scos un număr, la centenar, în care arătam cum era alcătuită gazeta pe atunci. Toți editorii Gazetei Matematice erau de la sublocotenenți la căpitani.” Între cele două războaie mondiale, Societatea Matematică a fost foarte activă. Marii matematicieni români făceau parte din ea și susțineau săptămânal expuneri, seminarii. Erau oferite premii, erau încurajați tinerii. Iar Gazeta și-a păstrat de-a lungul timpului, în mare, aceeași structură și conceptul de conținut editorial.

După 1948, Societatea și-a pierdut proprietățile, locurile de întâlnire, biblioteca, locul în care erau cazați profesorii invitați. Gazeta a devenit de matematică-fizică, până în 1968, când a reapărut de sine stătătoare.

În perioda comunistă a fost interzisă, considerată auxiliar neacreditat.

După 1990, Gazeta Matematică a intrat în derivă. Pentru perioade lungi de timp. Nu mai avea cine s-o tipărească și apărea cu chiu cu vai. Și s-a prăbușit, de la un tiraj socialist imens de o sută de mii de exemplare (din care, adevărat, nu se vindeau poate nici jumătate) până la numai 1000 de exemplare. Cu un asemenea tiraj, fără susținere financiară și posibilități materiale și umane de revigorare, risca oricând să dispară. Să-și înceteze existența sa de peste 125 de ani.

Dar soluția a fost găsită. Și, azi, Gazeta Matematică s-a reînnoit. Trăiește acum o viață nouă.
 
... renașterea Gazetei
Prof. Radu Gologan își amintește: „În 2008, când am preluat eu Societatea, era într-o stare financiară destul de proastă. Nu exista nici un fel de finanțare. Singura sursă era vânzarea Gazetei, dar, la o mie de exemplare ce să faci cu trei angajați, costuri de editare, tipografie...?”
Mai întâi, s-a străduit să atragă sprijinul unor oameni de afaceri, care sunt legați de matematică. „Ajutorul cel mai mare a venit inițial de la două firme românești. De la Patriciu și de la Softwin – BitDifender. Având conducători doi matematicieni. De la asta am început”, precizează Radu Gologan.
A urmat apoi creionarea unui plan de redresare. „Problema de la care am pornit era revigorarea gazetei și s-o facem să pornească pe un drum de business. Aveam nevoie de fonduri pentru modernizarea Gazetei. Acesta a fost începutul. Fără acești bani nu puteam porni la drum”, întărește și Cătălin Gherghe, prodecan al Facultății de Matematică-Informatică din Universitatea București și director general al SSMR.
Scrierea proiectului pentru obținerea unei finanțări a durat aproximativ un an. A fost depus în 2009. Iar în 2010, a fost primită finanțarea pentru programul Improving Mathematics Education***), finanțat de Fundația Româno-Americană, în parteneriat cu două facultăți de matematică și două entități private: INTUITEXT și Fundația Dinu Patriciu.

Prof. Radu Gologan continuă: „Era necesar să putem atrage oameni care să facă o treabă bună. Mai era necesară și modificarea aspectului grafic. S-a trecut de la editarea în Word, la un limbaj modern, matematic. Și apoi am căutat o editură și o tipografie care să ne sprijine, cu un preț bun. Automat, după tot procesul de relansare, prețul tipăririi a scăzut la jumătate”.

Mai mult decât o revistă. Cu mult mai mult

Din 2011, Gazeta Matematică, tipărită acum la un tiraj normal de 7-8 mii de exemplare, apare într-o formă nouă, cu un design şi o grafică modernă, adaptată generaţiei actuale de elevi. Iar ediţia sa electronică – realizată cu sprijinul companiei Softwin – cuprinde colecţia integrală a revistei din perioada 1895-2012, însumând peste 90.000 de probleme şi articole matematice. 

Dar finanțarea nu s-a limitat la aceste aspecte. A avut în vedere și procese de instruire a profesorilor, un plan de afaceri și de eficientizare a distribuției pentru Gazeta Matematică, competiții de matematică, tabere de vară/tutoring pentru elevi și un plan strategic al SSMR.

SSMR - Societatea Matematică nu ar fi existat, istoric vorbind, fără Gazetă. Dar asta nu înseamnă că SSMR are ca obiect de activitate doar Gazeta Matematică. „Societatea este implicată, ca partener al Ministerului, în tot ce înseamnă matematica din școală. De la nivelul de jos, la cel de excelență. Participăm ca organizatori la felurite evenimente. De la școli de vară pentru profesori și întâlniri la toate nivelurile, la concursuri. De la Olimpiada Satelor, până la Olimpiada națională și cea internațională”, precizează prof. Radu Gologan. Și punctează: „Acum, că am ridicat-o, și Gazeta și Societatea reușesc să trăiască, să-și împlinească scopul”.
Rubrica rezolvitorilor de probleme

În aceeași perioadă cu revigorarea Gazetei, a fost inițiată și o competiție a viitorilor olimpici, în parteneriat cu INTUITEXT - compania de software educațional a grupului Softwin (BitDefender).

Pe parcursul anului, copiii care s-au înscris pe site-ul competiției citesc materialele, rezolvă problemele on-line și trimit rezolvări la Gazetă. Primii aproximativ 40% dintre copiii care au făcut corect astfel de rezolvări, la nivelul fiecărei clase, sunt invitați apoi să participe la Tabăra de Matematică de la Câmpulung Muscel, care se ține în fiecare august.

Acolo, desigur, nu se face doar matematică, este o tabără cu de toate! Se creează astfel o colectivitate puternică, de elevi matematicieni care vor progresa și vor performa mult mai rapid.

Un alt proiect de care beneficiază Societatea de Matematică este și „Hai la Olimpiadă!”, program lansat în 2012 de Fundația eMAG, cu intenția de a oferi sprijin tuturor celor care doresc să facă performanță. „În cadrul acestui proiect, organizăm lecții de pregătire pentru diferite grupuri, pentru olimpiada internațională”, precizează prof. Radu Gologan.
Așadar, finanțarea obținută la începutul acestei decade a ridicat deopotrivă Gazeta Matematică și activitatea SSMR. A generat posibilitatea de autosusținere a Societății și, prin această resetare, a dus și la o creștere a imaginii matematicii în sine, ca domeiu de educație, de activitate și viață.
„În destul de scurt timp am reușit să schimbăm imaginea care se formase printre intelectualii de azi, care crescuseră cu gazeta și ajunseseră să creadă că nu mai există. Acum, Gazeta și SSMR sunt atât de vizibile, că oricând vom găsi un sprijin de va fi nevoie”, afirmă prof. Radu Gologan.
În sprijinul spuselor sale stau deja diferitele sponsorizări și parteneriate cu nume grele ale afacerilor românești, care s-au înscris astfel în lista rezolvitorilor de probleme ale supraviețuirii matematicii românești: Intuitext, Fundaţia eMAG, Banca Comercială Română, Firma de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi The Group.

Matematica, un mod de viață

SSMR a devenit vizibilă printre profesorii de matematică și foarte respectată. În plus, la doar patru-cinci ani după relansarea Gazetei Matematice și organizarea primei Tabere de Matematică de la Câmpulung Muscel, locurile la facultatea de Matematică din București s-au ocupat. Toate. Ceea ce nu se mai întâmplase de ani buni.„Am ajuns anul trecut și anul acesta la un maxim istoric al numărului de candidați înscriși la examenul de admitere. În istoria facultății, nu am mai avut niciodată așa de mulți”, afirmă Cătălin Gherghe, prodecan al Facultății de Matematică-Informatică din Universitatea București. Și susține, în continuare: „Când ai atras atenția asupra matematicii și atragi copii să facă matematică serioasă, este un câștig real pentru societate”.

OK. Și ce mare lucru? Ce atâta agitație cu matematica asta? Ce faci cu ea în viață? 
Cătălin Gherghe precizează: „La Facultatea de Matematică avem și secția de calculatoare și tehnologia informației. Iar partea de matematică are trei ramuri: una de matematică pură, una de matematică-informatică și alta de matematici aplicate, cu utilizarea practică a cunoștințelor acumulate pe domeniul bancar, asigurări, finanțe”.
Prof. Radu Gologan adaugă: „Ultimele examene la matematică la nivel național au dovedit un lucru, pe care noi deja îl știam. Subiectele au fost cu 20-30% mai dificile decât în alți ani, dar notele între 9,90 și 10 n-au scăzut în procentul acesta. Deci avem un vârf de excelență foarte bine conturat. Și aceasta se datorează școlilor bune și profesorilor buni dar și, poate, Gazetei Matematice. Pentru că toți elevii de 10 știu ce-i Gazeta... Chiar dacă nu toți se vor face neapărat matematicieni”.
Și apoi, concluzionează: „Aplicația principală a matematicii este gândirea corectă, logică. Să poți să pleci de la o ipoteză și de la niște informații date și să știi să le combini corect și apoi să extragi un rezultat. Acesta-i beneficiul pentru viață al matematicii bine învățate”.

--------------
*) Gazeta Matematică se adresează elevilor, profesorilor și tuturor celor interesați de matematica elementară. Conține articole și note matematice adresate elevilor din ciclurile primar, gimnazial și liceal. Publică articole cu conținut matematic și metodic, probleme propuse și rezolvate, subiecte date la olimpiade, examene și concursuri. Este utilă pentru completarea cunoștințelor conținute în manuale și auxiliare didactice, pentru cercurile de matematică, pentru pregătirea olimpiadelor și concursurilor dar și a examenelor naționale.
 
**) Societatea de Ştiinţe Matematice din Romania este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una dintre cele mai vechi societăţi de matematică din Europa.
Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea interesului pentru matematică în rândul tinerilor.
***) Programul EDUCAŢIA MATEMATICĂ ALTFEL și-a propus să contribuie la reformarea educaţiei matematice în şcoli cu scopul de a îmbunătăţi competenţele matematice ale elevilor şi de a dezvolta abilităţile necesare pe piaţa muncii.
Managerul Programului: Societatea de Științe Matematice din România (SSMR).
Partneri: Universitatea Ovidius din Constanța – Facultatea de Matematică și Informatică;  Universitatea din București, Facultatea de Matematică și Informatică; INTUITEXT;  Fundația Dinu Patriciu.
Contribuția RAF: 506.729$ (buget total: 872.729$)
Durata: martie 2011- februarie 2014
 Obiective
1. Să ofere profesorilor de matematică noi informații și metode de predare moderne prin revista Gazeta Matematică (conținut și design noi) și să organizeze activități de formare pentru profesori;
2.  Să eficientizeze distribuția revistei la nivel național (plan de business).
3. Să crească interesul elevilor pentru matematică prin metode de predare actuale și mai atractive și să le dezvolte abilități cerute în piața muncii.

4. Să îmbunătățească capacitatea SSMR de a-și asigura sustenabilitatea pe termen lung și eficiența organizațională.

Rezultate așteptate

• Gazeta Matematică va contribui la dezvoltarea abilităților elevilor  de rezolvare de probleme și de gândire logică, precum și la sprijinirea profesorilor în vederea utilizării unor metode noi de predare;

• 120 de profesori vor fi formați pentru a lucra la clasă cu elevii și pentru a desfășura activități extracurriculare cu cei dotați pentru matematică; profesorii vor fi, de asemenea, capabili  să creeze noi tipuri de probleme care să lege matematica de viața reală;
• Aproximativ 5,000 de profesori care utilizează Gazeta Matematică vor fi capabili să schimbe modul în care predau la clasă sau în cadrul activităților extracurriculare;
• 10,000 de elevi implicați într-un concurs de matematică își vor îmbunătăți competențele privind matematica și vor dobândi abilități necesare pe piața muncii;
• Aproximativ 180 de elevi dotați pentru matematică vor primi în mod continuu sprijin de specialitate pentru a obține rezultate foarte bune (tabere de vară/tutoring, competiții de matematică, etc.)
• Un plan de business pentru Gazeta Matematica va fi elaborat, implementat și actualizat în fiecare an, cu sprijinul tehnic al RAF;
• Un plan strategic al SSMR, pentru o perioadă de trei până la cinci ani, va fi aprobat de consiliul de conducere.


Au fost relansate acum câțiva ani, grație unui proiect finanțat de Fundația Româno-Americană, în parteneriat cu două facultăți de matematică și două entități private: INTUITEXT și Fundația Dinu Patriciu.

Rezultatul? Un maxim istoric al interesului pentru matematică, atins anul acesta în România
 
Radu Gologan, Președinte al Societății de Științe Matematice din România (SSMR), poate povesti oricât, captivant și convingător, despre istoria și prezentul matematicii românești. Cu voce plină, nealterată de întreruperile oricui și neîntreruptă de scurte sorbituri din ceașca de cafea neagră, fierbinte, dl profesor enunță potențialul Gazetei Matematice și al SSMR. Totul, inclusiv domnul profesor, pare a fi o teoremă ce nu mai trebuie demonstrată.
 
Nașterea, viața și....

Istoricul Societății de Științe Matematice din Romania (S.S.M.R.) pornește în urmă cu 135 de ani, împletindu-se cu cel al Gazetei Matematice. Un grup de ingineri tineri, care lucrau pentru podul de la Cernavodă și erau asistenți la Politehnică, au observat carențele elevilor la matematică, în timp ce corectau lucrările pentru examenul de admitere de la Școala Politehnică. Cei cinci – Ion I. Ionescu, Ion Gh. Zottu, Victor Balaban, Mihail Roco şi Vasile Gr. Cristescu – au decis înfiinţarea unei reviste de matematică, care să se adreseze profesorilor și elevilor.

La 15 septembrie 1895, apare primul număr al Gazetei Matematice, la numai o zi de la inaugurarea podului de la Cernavodă. Gazeta a avut un mare succes de la bun început. Inițial, revista a fost susţinută material de redactorii săi, având un preț care abia acoperea cheltuielile de distribuție. Printre cei considerați în acei ani ca fiind adevărați „stâlpi” ai Gazetei Matematice se număra și Gh. Ţiţeica.

În 1910, editorii gazetei au hotărât să înființeze Societatea Gazeta de Matematică, care avea să devină, ulterior, Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SSMR).

Activitatea Societății și apariția Gazetei au fost neîntrerupte. Nu au încetat nici măcar în timpul primului război moerau încurajați tinerii. Iar Gazeta și-a păstrat de-a lungul timpului, în mare, aceeași structură și conceptul de conținut editorial.

După 1948, Societatea și-a pierdut proprietățile, locurile de întâlnire, biblioteca, locul în care erau cazați profesorii invitați. Gazeta a devenit de matematică-fizică, până în 1968, când a reapărut de sine stătătoare.

După 1990, Gazeta Matematică a intrat în derivă. Pentru perioade lungi de timp. Nu mai avea cine s-o tipărească și apărea cu chiu cu vai. Și s-a prăbușit, de la un tiraj socialist imens de o sută de mii de exemplare (din care, adevărat, nu se vindeau poate nici jumătate) până la numai 1000 de exemplare. Cu un asemenea tiraj, fără susținere financiară și posibilități materiale și umane de revigorare, risca oricând să dispară. Să-și înceteze existența sa de peste 125 de ani.

Dar soluția a fost găsită. Și, azi, Gazeta Matematică s-a reînnoit. Trăiește acum o viață nouă.
 
... renașterea Gazetei
Prof. Radu Gologan își amintește: „În 2008, când am preluat eu Societatea, era într-o stare financiară destul de proastă. Nu exista nici un fel de finanțare. Singura sursă era vânzarea Gazetei, dar, la o mie de exemplare ce să faci cu trei angajați, costuri de editare, tipografie...?”
Mai întâi, s-a străduit să atragă sprijinul unor oameni de afaceri, care sunt legați de matematică. „Ajutorul cel mai mare a venit inițial de la două firme românești. De la Patriciu și de la Softwin – BitDifender. Având conducători doi matematicieni. De la asta am început”, precizează Radu Gologan.
A urmat apoi creionarea unui plan de redresare. „Problema de la care am pornit era revigorarea gazetei și s-o facem să pornească pe un drum de business. Aveam nevoie de fonduri pentru modernizarea Gazetei. Acesta a fost începutul. Fără acești bani nu puteam porni la drum”, întărește și Cătălin Gherghe, prodecan al Facultății de Matematică-Informatică din Universitatea București și director general al SSMR.
Scrierea proiectului pentru obținerea unei finanțări a durat aproximativ un an. A fost depus în 2009. Iar în 2010, a fost primită finanțarea pentru programul Improving Mathematics Education***), finanțat de Fundația Româno-Americană, în parteneriat cu două facultăți de matematică și două entități private: INTUITEXT și Fundația Dinu Patriciu.

Prof. Radu Gologan continuă: „Era necesar să putem atrage oameni care să facă o treabă bună. Mai era necesară și modificarea aspectului grafic. S-a trecut de la editarea în Word, la un limbaj modern, matematic. Și apoi am căutat o editură și o tipografie care să ne sprijine, cu un preț bun. Automat, după tot procesul de relansare, prețul tipăririi a scăzut la jumătate”.

Mai mult decât o revistă. Cu mult mai mult

Din 2011, Gazeta Matematică, tipărită acum la un tiraj normal de 7-8 mii de exemplare, apare într-o formă nouă, cu un design şi o grafică modernă, adaptată generaţiei actuale de elevi. Iar ediţia sa electronică – realizată cu sprijinul companiei Softwin – cuprinde colecţia integrală a revistei din perioada 1895-2012, însumând peste 90.000 de probleme şi articole matematice. 

Dar finanțarea nu s-a limitat la aceste aspecte. A avut în vedere și procese de instruire a profesorilor, un plan de afaceri și de eficientizare a distribuției pentru Gazeta Matematică, competiții de matematică, tabere de vară/tutoring pentru elevi și un plan strategic al SSMR.

SSMR - Societatea Matematică nu ar fi existat, istoric vorbind, fără Gazetă. Dar asta nu înseamnă că SSMR are ca obiect de activitate doar Gazeta Matematică. „Societatea este implicată, ca partener al Ministerului, în tot ce înseamnă matematica din școală. De la nivelul de jos, la cel de excelență. Participăm ca organizatori la felurite evenimente. De la școli de vară pentru profesori și întâlniri la toate nivelurile, la concursuri. De la Olimpiada Satelor, până la Olimpiada națională și cea internațională”, precizează prof. Radu Gologan. Și punctează: „Acum, că am ridicat-o, și Gazeta și Societatea reușesc să trăiască, să-și împlinească scopul”.
Rubrica rezolvitorilor de probleme

În aceeași perioadă cu revigorarea Gazetei, a fost inițiată și o competiție a viitorilor olimpici, în parteneriat cu INTUITEXT - compania de software educațional a grupului Softwin (BitDefender).

Pe parcursul anului, copiii care s-au înscris pe site-ul competiției citesc materialele, rezolvă problemele on-line și trimit rezolvări la Gazetă. Primii aproximativ 40% dintre copiii care au făcut corect astfel de rezolvări, la nivelul fiecărei clase, sunt invitați apoi să participe la Tabăra de Matematică de la Câmpulung Muscel, care se ține în fiecare august.

Acolo, desigur, nu se face doar matematică, este o tabără cu de toate! Se creează astfel o colectivitate puternică, de elevi matematicieni care vor progresa și vor performa mult mai rapid.

Un alt proiect de care beneficiază Societatea de Matematică este și „Hai la Olimpiadă!”, program lansat în 2012 de Fundația eMAG, cu intenția de a oferi sprijin tuturor celor care doresc să facă performanță. „În cadrul acestui proiect, organizăm lecții de pregătire pentru diferite grupuri, pentru olimpiada internațională”, precizează prof. Radu Gologan.
Așadar, finanțarea obținută la începutul acestei decade a ridicat deopotrivă Gazeta Matematică și activitatea SSMR. A generat posibilitatea de autosusținere a Societății și, prin această resetare, a dus și la o creștere a imaginii matematicii în sine, ca domeiu de educație, de activitate și viață.
„În destul de scurt timp am reușit să schimbăm imaginea care se formase printre intelectualii de azi, care crescuseră cu gazeta și ajunseseră să creadă că nu mai există. Acum, Gazeta și SSMR sunt atât de vizibile, că oricând vom găsi un sprijin de va fi nevoie”, afirmă prof. Radu Gologan.
În sprijinul spuselor sale stau deja diferitele sponsorizări și parteneriate cu nume grele ale afacerilor românești, care s-au înscris astfel în lista rezolvitorilor de probleme ale supraviețuirii matematicii românești: Intuitext, Fundaţia eMAG, Banca Comercială Română, Firma de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi The Group.

Matematica, un mod de viață

SSMR a devenit vizibilă printre profesorii de matematică și foarte respectată. În plus, la doar patru-cinci ani după relansarea Gazetei Matematice și organizarea primei Tabere de Matematică de la Câmpulung Muscel, locurile la facultatea de Matematică din București s-au ocupat. Toate. Ceea ce nu se mai întâmplase de ani buni.„Am ajuns anul trecut și anul acesta la un maxim istoric al numărului de candidați înscriși la examenul de admitere. În istoria facultății, nu am mai avut niciodată așa de mulți”, afirmă Cătălin Gherghe, prodecan al Facultății de Matematică-Informatică din Universitatea București. Și susține, în continuare: „Când ai atras atenția asupra matematicii și atragi copii să facă matematică serioasă, este un câștig real pentru societate”.

OK. Și ce mare lucru? Ce atâta agitație cu matematica asta? Ce faci cu ea în viață? 
Cătălin Gherghe precizează: „La Facultatea de Matematică avem și secția de calculatoare și tehnologia informației. Iar partea de matematică are trei ramuri: una de matematică pură, una de matematică-informatică și alta de matematici aplicate, cu utilizarea practică a cunoștințelor acumulate pe domeniul bancar, asigurări, finanțe”.
Prof. Radu Gologan adaugă: „Ultimele examene la matematică la nivel național au dovedit un lucru, pe care noi deja îl știam. Subiectele au fost cu 20-30% mai dificile decât în alți ani, dar notele între 9,90 și 10 n-au scăzut în procentul acesta. Deci avem un vârf de excelență foarte bine conturat. Și aceasta se datorează școlilor bune și profesorilor buni dar și, poate, Gazetei Matematice. Pentru că toți elevii de 10 știu ce-i Gazeta... Chiar dacă nu toți se vor face neapărat matematicieni”.
Și apoi, concluzionează: „Aplicația principală a matematicii este gândirea corectă, logică. Să poți să pleci de la o ipoteză și de la niște informații date și să știi să le combini corect și apoi să extragi un rezultat. Acesta-i beneficiul pentru viață al matematicii bine învățate”.

--------------
*) Gazeta Matematică se adresează elevilor, profesorilor și tuturor celor interesați de matematica elementară. Conține articole și note matematice adresate elevilor din ciclurile primar, gimnazial și liceal. Publică articole cu conținut matematic și metodic, probleme propuse și rezolvate, subiecte date la olimpiade, examene și concursuri. Este utilă pentru completarea cunoștințelor conținute în manuale și auxiliare didactice, pentru cercurile de matematică, pentru pregătirea olimpiadelor și concursurilor dar și a examenelor naționale.
 
**) Societatea de Ştiinţe Matematice din Romania este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una dintre cele mai vechi societăţi de matematică din Europa.
Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea interesului pentru matematică în rândul tinerilor.
***) Programul EDUCAŢIA MATEMATICĂ ALTFEL și-a propus să contribuie la reformarea educaţiei matematice în şcoli cu scopul de a îmbunătăţi competenţele matematice ale elevilor şi de a dezvolta abilităţile necesare pe piaţa muncii.
Managerul Programului: Societatea de Științe Matematice din România (SSMR).
Partneri: Universitatea Ovidius din Constanța – Facultatea de Matematică și Informatică;  Universitatea din București, Facultatea de Matematică și Informatică; INTUITEXT;  Fundația Dinu Patriciu.
Contribuția RAF: 506.729$ (buget total: 872.729$)
Durata: martie 2011- februarie 2014
 Obiective
1. Să ofere profesorilor de matematică noi informații și metode de predare moderne prin revista Gazeta Matematică (conținut și design noi) și să organizeze activități de formare pentru profesori;
2.  Să eficientizeze distribuția revistei la nivel național (plan de business).
3. Să crească interesul elevilor pentru matematică prin metode de predare actuale și mai atractive și să le dezvolte abilități cerute în piața muncii.

4. Să îmbunătățească capacitatea SSMR de a-și asigura sustenabilitatea pe termen lung și eficiența organizațională.

Rezultate așteptate

• Gazeta Matematică va contribui la dezvoltarea abilităților elevilor  de rezolvare de probleme și de gândire logică, precum și la sprijinirea profesorilor în vederea utilizării unor metode noi de predare;

• 120 de profesori vor fi formați pentru a lucra la clasă cu elevii și pentru a desfășura activități extracurriculare cu cei dotați pentru matematică; profesorii vor fi, de asemenea, capabili  să creeze noi tipuri de probleme care să lege matematica de viața reală;
• Aproximativ 5,000 de profesori care utilizează Gazeta Matematică vor fi capabili să schimbe modul în care predau la clasă sau în cadrul activităților extracurriculare;
• 10,000 de elevi implicați într-un concurs de matematică își vor îmbunătăți competențele privind matematica și vor dobândi abilități necesare pe piața muncii;
• Aproximativ 180 de elevi dotați pentru matematică vor primi în mod continuu sprijin de specialitate pentru a obține rezultate foarte bune (tabere de vară/tutoring, competiții de matematică, etc.)
• Un plan de business pentru Gazeta Matematica va fi elaborat, implementat și actualizat în fiecare an, cu sprijinul tehnic al RAF;
• Un plan strategic al SSMR, pentru o perioadă de trei până la cinci ani, va fi aprobat de consiliul de conducere.
Un articol de Mircea Caster

Secțiunea Proiecte de succes prezintă, documentate la fața locului, proiectele prezentate în cadrul platformei DGcademy, proiect finanțat prin Black Sea Trust. Secțiunile Dgcademy.com: EDUMAP necesită înregistrare; cei interesați pot descrie aici proiectele lor - le vom provoma prin mijloacele specifice rețelei EURACTIV.ro. În secțiunea EDUFUNDS găsiți informații utile despre oportunitî de finanțare.

Organizațiile care implementează sau au implementat proiecte în domeniul educațional sunt invitate să își înregistreze proiectul în platformă, în secțiunea EDUMAP, pentru o bună vizibilitate. De asemenea, potențialii finanțatori vor putea să înregistreze anunțurile despre oportunități de finanțare în secțiunea specializată, care urmează să fie lansată.



Instituție/Parteneri: Societatea de Științe Matematice din România - finanțatori: Intuitext, Fundația eMag, Fundația Dinu Patriciu
Stadiu proiect: proiect în derulare
Public țintă: Elevi, Profesori, Autorități educaționale