
INOVAȚIE ÎN EDUCAȚIE
Manifest pentru UNIREdu – Unim Novator Inițiativele Relevante din Educație.
De la povestea lui Independent 100 la România 200
Se întâmpla în 1977
România sărbătorea 100 de ani de independență. Independent 100 nu se putea numi altfel. A fost primul mini-computer realizat cu software de bază și aplicații dezvoltate în institutele de cercetare din țară, produs în România, utilizat pentru informatizare și marcă apreciată pentru export.
Numele său are și astăzi o puternică semnificație.

Lumea se schimbă în ritm accelerat. Vechile tipare sunt înlocuite de paradigme noi, care generează noi provocări. Copiii noștri vor avea slujbe pe care poate nici nu le putem concepe astăzi. Primul computer românesc făcea câteva mii de operații pe secundă, tehnologia de azi are drone cu procesoare cu nuclee multiple și supercalculatoare cu putere de calcul de ordinul peta operații pe secundă.
La 100 de ani de la Marea Unire, România are o industrie puternică de tehnologia informației, aplicații create de specialiști români pentru utilizatori globali. Acestea sunt rezultatele unei prestigioasă școală de matematică-informatică, cercetare aplicată.
Credem cu putere că povestea lui Independent 100 contează. Contează pentru noi și pentru generațiile care vin. Contează pentru că ne spune povestea unor generații. Generații care au creat valoare adăugată și continuă să creeze. Generații care au făcut cinste școlii românești, dascălilor și mentorilor.
În această lună decembrie 2018, când sărbătorim cu multă emoție 100 de ani de la Marea Unire, considerăm că este esențial ca inițiativele relevante din educație să își dea mâna. O educație solidă asigură viitorul fiecărei persoane în parte și al națiunii, ca întreg.
Vă invităm să creăm legături între inițiativele relevante din educație pentru a pregăti România pentru cea de-a doua eră a existenței sale, cu oameni bine educați și pregătiți pentru societatea cunoașterii. Dorim să construim punți și să consolidăm legăturile între cei pasionați de o mai bună educație, între oamenii responsabili care cred în inițiativele relevante din educație, care cred în etică, integritate, profesionalism, motivație, pentru dezvoltarea aptitudinilor necesare economiei cunoașterii.
Lansăm DGcademy, o punte digitală către România 200.
Subscriu în regim de voluntariat demersului DGcademy de a uni inițiativele relevante din educație:
- cadre didactice din cadrul Universității din București – Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Facultatea de Matematică și Informatică, Facultatea de Psihologie și Științele Educației
- experți și practicieni în științele educației și în științele comunicării
- experți și practicieni în IT&C
- profesori din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare din Universitatea Politehnică din București
- profesori de liceu/școală generală inovatori în metodele de predare, experți bibliotecari.

Semnatari
DESPRE INȚIATIVA DGcademy
CINE SUNTEM, VIZIUNE, MISIUNE
DGcademy.com este o inițiativă lansată în 2018 de Asociația Digital Bridge, organizație non-profit lansată în 2004 sub numele Asociația Actori Europeni (www.euractiv.ro).
Viziune: România intră în al doilea secol al existenței sale cu oameni bine-educați, pregătiți pentru societatea cunoașterii, cu respect față de valorile etice și de integritate.
DGcademy își propune să creeze punți între actorii și inițiativele relevante pentru o mai bună educație, care promovează în mod responsabil metode noi și folosesc tehnologii pentru dezvoltarea abilităților specifice economiei cunoașterii.
Obiective
Să dezvolte
o hartă a inițiativelor novatoare relevante, cu impact, din domeniul educației
Să crească
atractivitatea sistemului de educație prin metode convenționale sau non-convenționale, în special prin revalorificarea poveștii la oră (storytelling)
Să contribuie
la o mai bună comunicare a nevoilor existente în educație și la crearea unui loc de întâlnire dintre acestea și oportunitățile de finanțare
Să contribuie
la agenda publică prin organizarea unor dezbateri, evenimente publice cu actori-cheie din educație
Să devină
un partener de încredere și să construiască punți de afiliere pe baza unor valori comune.

Activități
Ce facem în DGcademy?
I
Punem pe hartă inițiativele relevante din educație, precum și un spațiu pentru întâlnirea dintre nevoia de resurse și potențiali finanțatori
II
Inovăm conținutul prin storytelling
III
Creăm punți de comunicare, informare, digital literacy
Cum?
I. Mapping education: trasăm harta inițiativelor relevante din educație
Platforma va da vizibilitate programelor relevante existente și va fi un loc de întâlnire pentru exprimarea nevoilor și identificarea oportunităților de finanțare, care să faciliteze dialogul între actorii care formează ecosistemul educației și să promoveze inițiativele și oamenii care reușesc să formeze caractere.
II. Storytelling pentru educație
DGcademy își propune să creeze, prin poveste, puntea de comunicare între comunicare și educație. Ne propunem să exportăm tehnicile de storytelling din jurnalism în educație și invers,pentru a revalorifica povestea, prin mijloace convenționale și/sau non-convenționale, moderne. Profesorii, părinții, bunicii vor avea ocazia să împrumute din expertiza de storytelling a experților în comunicare, pe de altă parte, jurnaliștii vor avea șansa de a redescoperi povestea în mediul educațional și vor găsi noi surse de subiecte originale.
Credem că adoptarea unora dintre tehnicile de storytelling la clasă poate deschide o lume fantastică pentru copii, plină de taine și cunoaștere, sub o selecție atentă a materialelor educaționale și sub îndrumarea pedagogilor.
Dorim să unim inițiativele care utilizează mijloace moderne, atractive, adaptate vârstei copiilor, astfel încât elevii să fie captivați la ore, să fie motivați, să fie prieteni cu școala și, deloc în ultimul rând, să fie ulterior adaptați cerințelor pieței muncii.
III. Dezbaterile informale DGcademy: comunicare, informare, digital literacy
Creăm punți de comunicare, informare: e nevoie de o cât mai bună comunicare și informare atât în privința necesităților din educație, cât și cu privire la inițiativele relevante. Alfabetul digital se învață: părinții învață de la copii, bunicii învață de la copii, dar copiii, adesea cu o serie de abilități tehnice avansate, au nevoie să fie ghidați de un adult în lumea virtuală, astfel încât să nu îi stăpânească aceasta, ci invers.
Cum lucrăm
Boardul și Senatul DGcademy sunt structuri informale, bazate pe voluntariat, cu rol activ decizional, precum și de ghidare strategică.

Au onorat inițiativa cu participarea în regim de voluntariat în Board sau în Senat:
• profesori de liceu/școală generală care inovează în metodele de predare
• profesori universitari din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, ai Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București
• profesori universitari ai Facultății de Automatică și Calculatoare din Universitatea Politehnica din București
• experți și practicieni în științele educației și în științele comunicării, experți și practicieni în IT&C
• experți bibliotecari
DGcademy este deschisă persoanelor inovatoare în domeniul educației și o serie de alți susținători s-au alăturat, în regim de voluntariat dezbaterilor informale DGcademy.
Unul dintre proiectele concrete pe care Asociația Digital Bridge le va dezvolta în următoarea perioadă va consta într-o hartă a inițiativelor relevante din educație.