image

INOVAȚIE ÎN EDUCAȚIE

Manifest pentru UNIREdu – Unim Novator Inițiativele Relevante din Educație.
De la povestea lui Independent 100 la România 200

Se întâmpla în 1977

România sărbătorea 100 de ani de independență. Independent 100 nu se putea numi altfel. A fost primul mini-computer realizat cu software de bază și aplicații dezvoltate în institutele de cercetare din țară, produs în România, utilizat pentru informatizare și marcă apreciată pentru export.

Numele său are și astăzi o puternică semnificație.

image

Lumea se schimbă în ritm accelerat. Vechile tipare sunt înlocuite de paradigme noi, care generează noi provocări. Copiii noștri vor avea slujbe pe care poate nici nu le putem concepe astăzi. Primul computer românesc făcea câteva mii de operații pe secundă, tehnologia de azi are drone cu procesoare cu nuclee multiple și supercalculatoare cu putere de calcul de ordinul peta operații pe secundă.

La 100 de ani de la Marea Unire, România are o industrie puternică de tehnologia informației, aplicații create de specialiști români pentru utilizatori globali. Acestea sunt rezultatele unei prestigioasă școală de matematică-informatică, cercetare aplicată.

Credem cu putere că povestea lui Independent 100 contează. Contează pentru noi și pentru generațiile care vin. Contează pentru că ne spune povestea unor generații. Generații care au creat valoare adăugată și continuă să creeze. Generații care au făcut cinste școlii românești, dascălilor și mentorilor.

În această lună decembrie 2018, când sărbătorim cu multă emoție 100 de ani de la Marea Unire, considerăm că este esențial ca inițiativele relevante din educație să își dea mâna. O educație solidă asigură viitorul fiecărei persoane în parte și al națiunii, ca întreg.

Vă invităm să creăm legături între inițiativele relevante din educație pentru a pregăti România pentru cea de-a doua eră a existenței sale, cu oameni bine educați și pregătiți pentru societatea cunoașterii. Dorim să construim punți și să consolidăm legăturile între cei pasionați de o mai bună educație, între oamenii responsabili care cred în inițiativele relevante din educație, care cred în etică, integritate, profesionalism, motivație, pentru dezvoltarea aptitudinilor necesare economiei cunoașterii.

Lansăm DGcademy, o punte digitală către România 200.

Subscriu în regim de voluntariat demersului DGcademy de a uni inițiativele relevante din educație:

  1. cadre didactice din cadrul Universității din București – Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Facultatea de Matematică și Informatică, Facultatea de Psihologie și Științele Educației
  2. experți și practicieni în științele educației și în științele comunicării
  3. experți și practicieni în IT&C
  4. profesori din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare din Universitatea Politehnică din București
  5. profesori de liceu/școală generală inovatori în metodele de predare, experți bibliotecari.
image

Semnatari

  • Paula APREUTESEI
    «M-am alăturat proiectului DGcademy pentru că împărtășesc și eu credința că România 200 va fi o țară mai bună dacă avem o educație mai bună. Sunt cercetător și am avut șansa să lucrez la sistemul de operare al minicalculatorului românesc Independent 100 și să cresc alături de pionierii IT-ului românesc. Cred că România poate continua să fie o referință în tehnologia informației, o sursă pentru programe sursă.

    Consider primordial rolul educatorilor, al formatorilor, al mentorilor în dezvoltarea fiecărui om, iar la DGcademy dorim să-i promovăm pe cei care au idei inovatoare. Tehnologia informației poate fi un instrument folosit responsabil și eficient în dobândirea cunoașterii, în dezvoltarea personală și în evoluția societății.»
    — Paula APREUTESEI, cercetător științific principal IT&C, expert responsabilitate socială
    Membru Board DGcademy
  • Ștefan APĂTEANU
    «DGcademy este mai mult decât un proiect, este instrumentul prin care vom reuși să ne coordonăm eforturile pentru a oferi Educației locul pe care îl merită. Ce îmi place cel mai mult la acest proiect? Oamenii care s-au strâns împreună, conduși de aceleași valori, formând masa critică de care avem nevoie să mișcăm în sfârșit lucrurile pentru ca elevii noștri să vrea să meargă la școală de plăcere.»
    — Ștefan APĂTEANU, Fondator Edu Apps, Google Top Contributor, Formator
    Membru Board DGcademy
  • Adrian ATANASIU
    «În această lume care evoluează într-un ritm tot mai accelerat trebuie imaginate și implementate noi paradigme de lucru pentru a păstra o legătură viabilă între societate, copil şi învățământ. Să amintim şi să ne reamintim că, la urma urmei, învăţământul nu este un scop în sine, ci o interfață om-societate.»
    — Adrian ATANASIU, Prof. Dr. Emeritus, Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea din București
    Membru Senat DGcademy
  • Cătălin-Mihai CIUPALĂ
    «Realizarea şi apoi consolidarea Marii Uniri nu s-ar fi putut realiza dacă nu existau câteva generaţii de intelectuali români cu viziune, care au realizat că este absolut necesară o educaţie serioasă extinsă la toate nivelurile societăţii româneşti de atunci. Cred că este din nou momentul să implementăm o nouă paradigmă educaţională care să facă posibil ca România să poată face faţă provocărilor, cu totul noi, ale societăţii actuale globalizate. Un proiect care îşi propune acest lucru este în desfăşurare, poate nu întâmplător, la liceul care a contribuit, poate, cel mai mult la realizarea Marii Uniri – C.N. „Andrei Şaguna”.»
    — Cătălin-Mihai CIUPALĂ, profesor de matematică la C.N. „Andrei Şaguna” Braşov - coordonator al proiectului EduSmart
    Membru Senat DGcademy
  • Ioana CRIHANĂ
    «În generația în care Millennials dau tonul în educație, ghidându-se mai mult după evoluția programării, a device-urilor moderne sau a roboticii și care poartă în ei embrionii co-creării patentelor virtuale ale obiectelor viitorului, educația este de așteptat să fie centrată pe "programarea pentru a învăța" („coding to learn”), fără de care inovația ar putea deveni inaccesibilă. Reperele lumii moderne vor fi reprezentate tot mai mult de soluții software, co-întreprinderi produse de binomul om-robot, produse revoluționare generate prin 3D Printing, din ce în ce mai independente de validatorul uman. Din acest punct de vedere, bibliotecile, ca teritorii ale experiențelor colective, au potențialul de a servi ca infrastructura de testare și validare a noilor paradigme de învățare, fiind totodată avanposturi ale inițierii alternative, bazate pe mentorat și coaching. În plus, bibliotecile au devenit, astăzi, spații dinamice de difuzare a noilor modele de educație și a formelor de germinare a inovației în viata de zi cu zi.»
    — Ioana CRIHANĂ, director executiv, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România
    Membru Senat DGcademy
  • Dana DEAC
    «Ca ziarist, am cunoscut multe persoane interesante, care cu mult har îşi fac meseria. Ca om, m-am intersectat cu multă lume, din toate straturile sociale, şi am înţeles cât de importantă este meseria practicată cu har, mai ales de profesori. Susțin inițiativele pentru educație pentru că îmi doresc să-i pun în lumina reflectoarelor pe cei mai buni şi pasionaţi profesori. Binele inspiră dacă se face un efort pentru a-l aduce în atenţia publică. Personal, mă voi implica în realizarea unor conferinţe de tip TEDx cu participarea dascălilor cu har din toată ţara, care să îi inspire pe toţi cei care vor să trăiască într-o Românie educată.»
    — Dana DEAC, ambasador pentru educație
  • Ciprian FARTUȘNIC
    «În toți acești ani în care am fost aproape de sistemul de educație am înțeles cât de importantă este cooperarea și cât de profund socială este orice activitate de învățare. Am participat la nenumărate proiecte care dezvoltau oportunități semnificative de învățare, dar care, în absența unor parteneri relevanți, au avut în final un impact limitat la nivelul claselor sau școlilor în care s-au derulat. Pe de altă parte, inițiativele care au reușit să aducă împreună organizații și energii diverse mi-au demonstrat că pot deveni repere și au șanse mai mari să fie sustenabile. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de deschidere, de încredere și de multă, foarte multă facilitare. Depinde de fiecare dintre noi dacă pornim pe acest drum și ce rol suntem pregătiți să ne asumăm. Am credința că investiția comună în idei, resurse și entuziasm este o alternativă la refugiul pe insulele noastre de ”normalitate” și este o investiție care va aduce, pe termen lung, un câștig tuturor.»
    — Ciprian FARTUȘNIC, expert Institutul de Științe ale Educației
    Membru Board DGcademy
  • Prof. univ. dr. Radu GOLOGAN
    «Cred cu tărie că viitorul apropiat va aduce, fie că înțelegem sau nu, o schimbare radicală în educație. Mijloacele IT și implicit resursele digitale vor deveni esențiale. Aceasta, în primul rând, pentru că mental copiii, elevi sau studenți, nu vor mai accepta sistemul clasic. Dascalii vor trebui să facă pasul esențial pentru a găsi soluția optimă pentru ca îmbinarea elementelor de educație tradițională cu cele din digital să fie benefică viitorului.»
    — Prof. univ. dr. Radu GOLOGAN,
    Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica din București, președinte al Societății Române de Matematică și coordonator al Lotului olimpic de matematică
    Membru Board DGcademy
  • Conf. univ. dr. Olimpius ISTRAT
    «În parcursul unui popor sau al unei persoane, al unei instituții sau unui proiect, se întâmplă evenimente extraordinare care îi schimbă cursul și determină redefiniri fundamentale. Cred că noile tehnologii au potențialul de a schimba educația și de a o aduce mai aproape de așteptările noastre.»
    — Conf. univ. dr. Olimpius ISTRATE,
    Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București
    Membru Senat DGcademy
  • Prof. univ. dr. Marian POPESCU
    «Inițiativele și proiectele care coagulează minți și energii dedicate Educației în României sunt mai mult decât binevenite. DGcademy este născută la hotarul a două centenare, unul care a trecut în acest an, altul care a început deja. Educația viitorului începe cu viitorul educației pentru care sunt angajate eforturile oneste, competente ale celor care susțin Educația. Ar trebui să fim în stare să facem mai mult, mai bine, ceva vizionar care să determine o revoluție. Căci e vorba de cei care sunt și de cei care vor veni.»
    — Prof. univ. dr. Marian POPESCU, CARFIA,
    Universitatea din București
    www.carfia.unibuc.ro; www.marianpopescu.arts.ro
    Membru Senat DGcademy
  • Manuela PREOTEASA
    «Cred în puterea poveștilor: meseria mea de bază este aceea de învățătoare, de dascăl la clasele mici. Aș vrea să aduc din experiența mea în comunicare în procesul de predare. Am colegi merituoși în procesul de storytelling, care au pus pasiune în acest domeniu în jurnalism, fie în presa tipărită, fie în cea audiovizuală. O să încercăm să îi atragem în demersul revalorificării poveștii la clasă, prin mijloace convenționale sau non-convenționale. În lumea inteligenței artificiale, avem mai mult decât oricând nevoie de poveste și creativitate. O punte între industriile culturale, știință și educație este necesară – de aici DGcademy, o platformă care încearcă să unească inițiativele valoroase.»
    — Manuela PREOTEASA
    Digital Bridge Association
    Lect univ. dr. Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
    Membru Board DGcademy.com
  • Prof. dr. ing. Răzvan RUGHINIȘ
    «În ultimii douăzeci de ani România și-a demonstrat capacitatea de redefinire radicală. Provocările sunt astăzi tot mai stringente – de la schimbarea climatică până la transformarea comunității europene, în care suntem membri. Pentru a ne imagina viitorul este nevoie să-l gândim împreună, unind profesiunile și disciplinele. Valori, tehnologii, comunități, spirit antreprenorial și o înțelegere a felurilor de a fi și de a trăi în România sunt doar câteva dintre elementele pe care trebuie să le combinăm pentru a găsi întrebările bune și răspunsurile productive.»
    — Prof. dr. ing. Răzvan RUGHINIȘ,
    Prodecan Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica din București
    Membru Senat DGcademy
  • Liudmila SELF
    «În ultimii 15 ani, am avut privilegiul de a fi implicată în procesul de învățământ, atât ca educator, cât și ca lider (faculty chair, manager de curs). Am predat în școli și licee, dar și cursuri postuniversitare, și am avut în felul acesta numeroase ocazii de a fi parte din sistem, dar și de a-l observa. Și mă refer atât la sistemul de învățământ privat, cât și la cel public, atât în Marea Britanie, cât și în Statele Unite. În ultimii ani mi-a devenit din ce în ce mai clar că educația trebuie să se schimbe.
    Mediul este învechit și rigid și majoritatea elevilor nu învață cu adevărat ce ar trebui sau ceea ce vor să învețe. Iar cel mai important, de la bun început, este modul în care se produce această schimbare. Părinții, elevii și profesorii sunt cei care trebuie să creeze schimbarea, nu administratorii sau directorii. Sunt onorată să fiu primită în echipa dumneavoastră și recunoscătoare să am ocazia de a-mi folosi „tolba cu idei și experiențe" pentru a pune umărul la îmbunătățirea educației românești.»
    — Liudmila SELF,
    expert educațional și cadru didactic, Tampa/St. Petersburg, Florida, SUA
    Membru Senat DGcademy

DESPRE INȚIATIVA DGcademy
CINE SUNTEM, VIZIUNE, MISIUNE

DGcademy.com este o inițiativă lansată în 2018 de Asociația Digital Bridge, organizație non-profit lansată în 2004 sub numele Asociația Actori Europeni (www.euractiv.ro).



Viziune: România intră în al doilea secol al existenței sale cu oameni bine-educați, pregătiți pentru societatea cunoașterii, cu respect față de valorile etice și de integritate.

DGcademy își propune să creeze punți între actorii și inițiativele relevante pentru o mai bună educație, care promovează în mod responsabil metode noi și folosesc tehnologii pentru dezvoltarea abilităților specifice economiei cunoașterii.

Obiective



Să dezvolte

o hartă a inițiativelor novatoare relevante, cu impact, din domeniul educației

Să crească

atractivitatea sistemului de educație prin metode convenționale sau non-convenționale, în special prin revalorificarea poveștii la oră (storytelling)

Să contribuie

la o mai bună comunicare a nevoilor existente în educație și la crearea unui loc de întâlnire dintre acestea și oportunitățile de finanțare

Să contribuie

la agenda publică prin organizarea unor dezbateri, evenimente publice cu actori-cheie din educație

Să devină

un partener de încredere și să construiască punți de afiliere pe baza unor valori comune.


image

Activități

Ce facem în DGcademy?



I

Punem pe hartă inițiativele relevante din educație, precum și un spațiu pentru întâlnirea dintre nevoia de resurse și potențiali finanțatori

II

Inovăm conținutul prin storytelling

III

Creăm punți de comunicare, informare, digital literacy



Cum?



I. Mapping education: trasăm harta inițiativelor relevante din educație

Platforma va da vizibilitate programelor relevante existente și va fi un loc de întâlnire pentru exprimarea nevoilor și identificarea oportunităților de finanțare, care să faciliteze dialogul între actorii care formează ecosistemul educației și să promoveze inițiativele și oamenii care reușesc să formeze caractere.

II. Storytelling pentru educație

DGcademy își propune să creeze, prin poveste, puntea de comunicare între comunicare și educație. Ne propunem să exportăm tehnicile de storytelling din jurnalism în educație și invers,pentru a revalorifica povestea, prin mijloace convenționale și/sau non-convenționale, moderne. Profesorii, părinții, bunicii vor avea ocazia să împrumute din expertiza de storytelling a experților în comunicare, pe de altă parte, jurnaliștii vor avea șansa de a redescoperi povestea în mediul educațional și vor găsi noi surse de subiecte originale.

Credem că adoptarea unora dintre tehnicile de storytelling la clasă poate deschide o lume fantastică pentru copii, plină de taine și cunoaștere, sub o selecție atentă a materialelor educaționale și sub îndrumarea pedagogilor.

Dorim să unim inițiativele care utilizează mijloace moderne, atractive, adaptate vârstei copiilor, astfel încât elevii să fie captivați la ore, să fie motivați, să fie prieteni cu școala și, deloc în ultimul rând, să fie ulterior adaptați cerințelor pieței muncii.

III. Dezbaterile informale DGcademy: comunicare, informare, digital literacy

Creăm punți de comunicare, informare: e nevoie de o cât mai bună comunicare și informare atât în privința necesităților din educație, cât și cu privire la inițiativele relevante. Alfabetul digital se învață: părinții învață de la copii, bunicii învață de la copii, dar copiii, adesea cu o serie de abilități tehnice avansate, au nevoie să fie ghidați de un adult în lumea virtuală, astfel încât să nu îi stăpânească aceasta, ci invers.

Cum lucrăm

Boardul și Senatul DGcademy sunt structuri informale, bazate pe voluntariat, cu rol activ decizional, precum și de ghidare strategică.


image
Au onorat inițiativa cu participarea în regim de voluntariat în Board sau în Senat:

• profesori de liceu/școală generală care inovează în metodele de predare
• profesori universitari din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, ai Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București
• profesori universitari ai Facultății de Automatică și Calculatoare din Universitatea Politehnica din București
• experți și practicieni în științele educației și în științele comunicării, experți și practicieni în IT&C
• experți bibliotecari


DGcademy este deschisă persoanelor inovatoare în domeniul educației și o serie de alți susținători s-au alăturat, în regim de voluntariat dezbaterilor informale DGcademy.

Unul dintre proiectele concrete pe care Asociația Digital Bridge le va dezvolta în următoarea perioadă va consta într-o hartă a inițiativelor relevante din educație.

Detalii despre proiectul DGcademy: comunicare@dgcademy.com