Proiecte de succes
Și totuși... Peste jumătate dintre copiii preșcolari fac un pas înapoi când ajung la școală. Pentru că ei deja știu să utilizeze tehnologia digitală. Și, majoritatea, n-o găsesc la școală. Iar din prezentul lor, care-i viitorul nostru, ei fac un pas înapoi. În trecut. Care-i prezentul nostru. Dar soluția există. Să intrăm în prezent, în Clasa Viitorului.
Educația, învățământul, pot fi privite și ca un scop în sine. Dar, mai mult de atât, sunt pârghii importante de creștere. Personală și la nivel de țară, totodată. Poate de aceea proiectele în educație au fost și sunt finanțate de Uniunea Europeană în România și prin programe dedicate, dar și în cadrul altor programe.
Sub presiunea banilor și a mercantilismului postrevoluționar românesc, Gazeta Matematica și Societatea de Științe Matematice din România au fost pe cale să se prăbușească. Au fost relansate acum câțiva ani, grație unui proiect finanțat de Fundația Româno-Americană, în parteneriat cu două facultăți de matematică și două entități private.
Învățământ? Educație? Gândul se agață inevitabil de școală. Dar învățăm și ne educăm toată viața. Iar revirimentul învățământului românesc este legat nu doar de proiectele ce se desfășoară doar în sistem. Nu doar în școli, ci și în afara lor, în ceea ce se poate numi educația informală sau non-formală.
Câte șanse are să reușească în viață un copil care s-a născut în sărăcie? Într-o familie destrămată sau (semi-)analfabetă, într-un colț uitat de țară? Ce educație primește el acolo, unde școala stă să cadă și puțini se încumetă să fie dascăli?
La început, au investit din propriile resurse, pentru a dovedi fiabilitatea ideii. Prima finanțare au obținut-o în iunie, (jumătate prin Fondul Româno-American și jumătate prin comunitatea locală.
Proiectul care în câțiva ani ar trebui să schimbe fața învățământului românesc urmează să ajute 55.000 de profesori să învețe metode noi de predare
Finanțatori
Învățământ? Educație? Gândul se agață inevitabil de școală. Dar învățăm și ne educăm toată viața. Iar revirimentul învățământului românesc este legat nu doar de proiectele ce se desfășoară în așa numitul „sistem”. Nu doar în școli. Ci și în afara lor, în ceea ce se poate numi educația informală sau non-formală.
Există studii care arată că azi avem cei mai demotivați profesori. Și, desigur, cei mai demotivați elevi. Ca urmare, au apărut oameni care cred că educația românească ar trebui să se reinventeze. În așa fel încât școala să fie un loc care să placă. Atât elevilor cât și profesorilor. Cum?
Romania received over 2.41 billion euro for education. The first projects started in 1991.