EduMap

„Găina care a născut pui vii” - proiect de educație media

Liceu / 1998 - 2020

„Găina care a născut pui vii” - proiect de educație media
Școala de Valori, în parteneriat cu Lidl, a inițiat un program menit să stimuleze elevii în a înțelege în mod critic știrile și noutățile de pe internet, într-o lume tot mai digitală. Programul include o componente de formare a diriginiților.

2018: Pe lângă cei 1300 de beneficiari direcți, adolescenți care au participat la atelierele „Găina care a născut pui vii” și au învățat mijloace prin care pot combate fenomenul de fake-news, programul a contribuit la conștientizarea importanței pe care o are selecția în asimilarea informației din media la momentul prezent. Parte din proiect a fost crearea unui Ghid de Educație Media al Profesorului, care a ajuns la 220 de dascăli din școlile vizitate.

Școala de Valori și WizeGen, program susținut în continuare de Lidl prin programul de granturi „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun” și alături de Ana Maria Diceanu, inițiatoarea acestui concept, a lansat un nou program exclusiv pentru profesori. Aceștia au nevoie să învețe cum să îi sprijine pe elevi în selectarea, interpretarea și filtrarea informației găsite pe Internet, în newsfeed-ul de pe Facebook sau în colțul unui story de pe Instagram.

Tabăra de educație media, un context de învățare pentru cei ce învață pe alții: din nevoia de a forma dascălii care le sunt ghizi elevilor din școlile din România, programul a inițiat o tabără pentru profesori (bootcamp), organizată într-o manieră nonformală și de actualitate, pentru diriginții de la clasele IX-XII din liceele din țară (1-3 noiembrie 2019, în Călărași). Tabăra a fost consituită dintr-o serie de ateliere de valori, aplicate pe subiecte de actualitate, în cadrul cărora profesorii vor primi kit-uri și consultanță pentru a-și putea construi propriile metode de predare la clasele pe care le coordonează.

„Găina care a născut pui vii” face parte din Arcademia, programul național pentru profesori dezvoltat de Școala de Valori.

Studii

În 2019, Unlock Research a collaborate cu Școala de Valori, având drept obiectiv studierea fenomenului Fake News în rândul tinerilor liceeni.

În cadrul proiectului, au fost investigate percepțiile a 450 de liceeni (16-19 ani)

Vulnerabilitate ridicaă a tinerilor în fața fenomenului, deorece îi subestimează amploarea și tind să îi simplifice definiția și implicațiile în propria viață. Au tendința să se considere mai greu de manipulat decât cei mai vârstnici, “problema există, dar nu pentru mine”.

Există o nevoie presantă de educare a tinerilor în legătură cu fenomenul Fake News.

24% consideră că șoala este responsabilă pentru diminuarea fenomenului fake News.

În 2020, Unlock research a continuat investigarea fenomenului Fake News în rândul altor segment de populație, de la care tinerii așteptă sprijin în combatere și diminuarea fenomenului: profesorii și creatorii de conținut online.

Dacă liceenii acordă cea mai mare încredere platformelor de tip youtube, profesorii și influencerii se află la polul opus, considerând radioul cel mai credibil canal.

Mai mult, influencerii și profesorii au mult mai puțină încredere în rețelele sociale și în mediul online, în general, comparativ cu liceenii, însă consideră presa tipărită mai credibilă.

de Școala de Valori.

***

ȘCOALA DE VALORI este o organizație non-guvernamentală, non-profit, care îi îndrumă pe tineri să-și descopere valorile și să-și antreneze potențialul, astfel încât să-și dezvolte atitudini și comportamente prosociale și să fie pregătiți pentru viitorul mereu în schimbare. De 10 ani deschidem drumuri în educa­ție, care au început să se intersecteze și să formeze un ecosistem orientat spre dezvoltarea tinerei generaț­ii.

Misiunea noastră este de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor lor vieți.

EDUCAȚIE PRIN VALORI

­Școala de Valori este singura organizație din România care aplică în programele sale educația prin valori.

Educa­ția prin valori contribuie la împlinirea personală și profesională a tinerei generaț­ii și o motivează să se implice, să colaboreze pentru a transforma societatea actuală într-una bazată pe valori sănătoase.

FORMULA EDUCAȚIONALĂ

Oferim tinerilor experiențe de descoperire de sine și maximizare a potențialului, prin ateliere de valori, interacțiuni cu modele pozitive și programe de dezvoltare:

● Adoptă un liceu – program naț­ional pentru elevi din licee tehnologice

● Excepționalii – program naț­ional pentru elevi din licee teoretice

● Laboratorul de cariere – program naț­ional pentru studenți



Instituție/Parteneri: Școala de Valori, WizeGen, proiect susținut de Lidl România
Stadiu proiect: proiect în derulare
Buget anual: sub 10.000 euro
Public țintă: Elevi, Profesori
Județ: București