EduMap

Creșterea rolului părinților și comunităților în guvernarea educației

Ciclul primar, Ciclul gimnazial, Liceu / 2017 - 2017

Creșterea rolului părinților și comunităților în guvernarea educației
În cadrul proiectului a fost publicat studiul de politici educaționale "Creşterea rolului părinţilor şi comunităţilor în guvernarea educaţie".

Obiectiv general:

Creşterea rolului părinţilor, comunităţilor locale şi organizaţiilor societăţii civile în guvernanţa învăţământului general în vederea democratizării vieţii şcolare şi creşterii culturii participării părinţilor în viaţa şcolii

Obiective specifice:

Modernizarea cadrului normativ-juridic al învăţământului general prin sporirea nivelului de participare a părinţilor, comunităţilor şi organizaţiilor societăţii civile în elaborarea, adoptarea şi implementarea deciziilor ce privesc educaţia propriilor lor copii.

Eficientizarea mecanismelor instituţionale şi a procedurilor de racordare a ofertei educaţionale a învăţământului general la necesităţile beneficiarilor direcţi ai educaţiei − elevilor, părinţilor şi comunităţilor.

Mobilizarea opiniei publice în favoarea descentralizării educaţiei, participării efective a părinţilor, comunităţilor şi organizaţiilor societăţii civile în viaţa şcolii.

Responsabilizarea publică a şcolilor prin elaborarea şi postarea în Internet a clasamentelor interactive ale instituţiilor de învăţământ general.

Proiectul “Consolidarea co-lectivităţilor şcolare: creşterea rolului părinţilor şi comunităţilor în guver-narea educaţiei” a fost implementat de Institutul de Politici Publice cu suportul financiar al Programului de Sprijinire a Educaţiei al Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă în cadrul Departamentului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova şi desfăşurat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Activități

02 oct

Etica si integritatea academica. Plăţile informale în şcoli. Studiu sociologic

Scopul studiului "Etica si integritatea academica" este analiza fenomenului plăților formale și informale achitate de către părinți în instituțiile de învățământ general și a impactului noului cadru normativ-juridic din domeniul educației asupra fenomenului în cauză.

20 aug

Sesiune de instruire a factorilor de decizie din cadrul organelor locale de specialitate ale ANACEC în domeniul învăţământului în conlucrare cu comunităţile şi organizaţiile obşteşti ale părinţilor

19 mai: Sesiunea de instruire a membrilor Consiliului Naţional al Elevilor

Modalităţile de participare e elevilor la elaborarea, aprobarea şi implementarea deciziilor referitoare la viaţa şcolară au fost studiate de către membrii Consiliului Naţional al Elevilor în cadrul unei sesiuni de instruire organizate de Institutul de Politici Publice în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării cu suportul financiar ...

12 Feb: INFOGRAFIC. Portalul societății civile în domeniul educației

29 ian

Video. Acum poți alege instituția de învățământ potrivită copilului tău

https://youtu.be/-x--wBgM3zk

29 ian

Video vox-uri. Importanța autoguvernării în școli

Senatorii de la liceul „Ion Creangă”, despre cât de importantă este autoguvernarea pentru elevi https://youtu.be/DkhfP73-8Ec Cum își pun în practică inițiativele elevii de la Liceul Academiei de Științe a Moldovei https://www.youtube.com/watch?v=3dUczKeEK7A Cum reușește senatul de elevi al liceului „Spiru Haret” să scoată în fața ...

26 ian

Interviu. Directorul Programului Educație al IPP, Anatol Gremalschi, despre starea sistemului educațional din Republica Moldova

27 dec

Creşterea rolului părinţilor şi comunităţilor în guvernarea educaţiei – studii de politici educaționale

Această lucrare este publicată în cadrul Proiectului “Consolidarea colectivităţilor şcolare: creşterea rolului părinţilor şi comunităților în guvernarea educaţiei”, implementat de Institutul de Politici Publice cu suportul financiar al Programului de Sprijinire a Educaţiei al Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă în cadrul Departamentului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova.

21 dec

Reforma curriculară: vocea părinţilor şi a comunităţilor locale

Începând cu primii ani de independenţă, problemele legate de curriculumul şcolar au fost mereu în centrul discuţiilor legate de reforma învăţământului moldovenesc.

Masa Rotundă: Performanţa şcolară – incluziune, participare, meritocraţie. Cadru de referinţă al Curriculumului Naţional

La lucrările Mesei Rotunde au participat elevi, părinţi, cadre didactice, cercetători din domeniul ştiinţelor educaţiei, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre de conducere din organele locale şi centrale ale învăţământului.

Lista completa activitati: ipp.md/sectiuni/educatie/fsm_2017_en/page/1/


https://youtu.be/-x--wBgM3zk

Instituție/Parteneri: Institutul de Politici Publice
Stadiu proiect: proiect finalizat
Public țintă: Profesori, Autorități educaționale, Publicul general
Țară: Republica Moldova