EduMap

Bursele unSettled: Learning from Our Past to Build the Future

Liceu, Universitate, Altele / 2019 - 2020

Proiectul marchează, printr-o serie de activități, împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului în România. În acest sens, în iulie 2020, FHR oferă un număr de 150 de burse unSettled pentru tineri români cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, interesați să participe la cele 7 zile ale Festivalului de Idei unSettled de la Memorialul Sighet.

În luna octombrie, FHR a fost partener al Les Films de Cannes à Bucarest în cadrul secțiunii România - 30 de ani mai târziu. Prin această colaborare, FHR participat la organizarea dezbaterilor cu regizorii și invitații ce au succedat proiecțiile de film și a promovat bursele adresate studenților în orașele București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. 

În cadrul aceluiași proiect, FHR susținut organizarea marșului comemorativ, în București, pe data de 22 decembrie 2019, pentru a marca momentul declanșării revoluției acum 30 de ani și victimele evenimentelor de atunci. La eveniment au participat aproximativ 2500 de persoane.

Aplicațiile trimise pentru bursele unSettled în intervalul 22 ianuarie - 15 februarie intră automat în tragerea la sorți pentru unul dintre cele 5 vouchere în valoare de 300 RON ce pot fi folosite la oricare dintre Librăriile Humanitas din România.

Un grup de experți pe istoria comunismului și implicare civică lucrează la dezvoltarea unei curicule care va servi drept suport de curs și ghid bibliografic pentru cei 10 traineri care vor facilita sesiunile de la Memorialul Sighet. Trainerii vor fi selectați de FHR și formați de către grupul de experți care lucrează la dezvoltarea curiculei.

De asemenea, în luna martie vor avea loc alte două proiecții de film urmate sesiuni de Q&A la Craiova și Târgu Jiu. În cadrul evenimentelor se va proiecta Chuck Norris vs Communism, la final audiența având posibilitatea de a interacționa cu Irina Margareta Nistor, critic de film

La finalul celor 7 zile ale Festivalului unSettled, 30 dintre cei 150 de participanți vor fi premiați cu o vizită de studiu la instituțiile europene de la Bruxelles, toate cheltuielile acestei vizite fiind acoperite de către organizatori.Instituție/Parteneri: Fundația Academia Civică, Geeks for Democracy, Forum Apulum, iTeach, Radio Europa Liberă, Funky Citizens, Presshub
Stadiu proiect: proiect în derulare
Buget anual: 50.000 - 100.000 euro
Public țintă: Elevi, Studenți, Cadre didactice din liceu, Cadre didactice universitare, altele